Városlista
2021. május 10, hétfő - Ármin

Hírek

2021. Április 13. 09:31, kedd | Helyi
Forrás: alapjarat.hu

Így viszonyulnak a magyarok a magasabb üzemanyagárakhoz

Így viszonyulnak a magyarok a magasabb üzemanyagárakhoz

A tavalyi év azonos időszakához képest jóval többet kell fizetni a tankolásért Magyarországon. Az Alapjarat.hu kérdőívét több mint 300 ember töltötte ki, hogy rájuk miként hatnak a növekedések.

Tavaly március közepén megrázkódott az olajpiac, volt olyan, amikor a Brent hordónkénti ára 24 óra alatt több mint 10 dollárt zuhant. Ilyen mértékű csökkenésre legutóbb 1991-ben, az Iraki háború idején volt példa. 2020 tavaszán korlátozó intézkedések és lezárások sorát vezették be Európában, így Magyarországon is a pandémia elleni védekezés jegyében. Sok ország bezárkózott, a szigorú intézkedések életbelépését követően pedig folyamatosan csökkent a kereslet az üzemanyagok iránt. Emlékezetes dátum volt 2020. március 18-a, azon a napon a MOL a benzin átlagárát bruttó 20, míg a gázolaj átlagárát bruttó 15 forinttal mérsékelte. Május elsején már ott tartottunk, hogy 280 forintnál is kevesebb volt a benzin literenkénti átlagára.


Ugorjunk most egy kicsit előre az időben. Még mindig 2020-at írunk, nyár végén, ősz elején bejelentik a szakemberek, hogy itt a járvány második hulláma. Novemberben ennek ellenére emelkedésnek indulnak az üzemanyagárak, miután bejelentik, hogy a vírus kordában tartására szolgáló vakcinák fejlesztése előrehaladott állapotban jár. Az olajpiacon eluralkodik a hurráoptimizmus, ugyanis a karanténidőszak végével garantáltan jön a nagy bumm, a gazdasági fellendülés időszaka. Mindenki arra számít, hogy az emberek költekezni és utazni fognak, miután kiszabadulnak a bezártságból, egyértelmű, hogy rendkívüli mértékben megugrik majd a kereslet az üzemanyagok iránt.
Az oltakozás azonban talán lassabban haladt/halad a vártnál. Az olaj ára mindeközben feljebb és feljebb szökött, a forint pedig az utóbbi hónapokban jellemzően stagnál vagy romlik a dollárral szemben a devizapiacon. Ennek következtében folyamatosan drágult a tankolás idehaza. Januárban már látszott, hogy a benzin 2021-ben át fogja lépni a 400 forintos határt. 2021. február 12-én aztán bekövetkezett az elkerülhetetlen, aznap 401 forintra emelkedett a 95-ös benzin átlagára itthon. Az emelkedő tendencia március elején sem ért véget, akkor meg is írtuk, hogy január óta a benzin átlagára közel 50 forinttal emelkedett, a gázolaj literenkénti átlagára pedig majdnem 40 forinttal nőtt.

Enyhülést hozott április, ugyanis nagy zuhanás volt tapasztalható a töltőállomásokon a jövedéki adó változása miatt. Április első napján a benzin ára 6, míg a gázolaj ára 12 forinttal csökkent.

A magyarok sokszor panaszkodnak arra, hogy miközben minden drágul, addig a honi átlagfizetés egy tapodtat sem emelkedik, így az autós társadalom egy része akár kényelmetlen helyzetbe is kerülhet (ebben azért van is valami). Ezért az Alapjarat.hu megkérdezte az olvasóit, hogy egy-két kattintás útján árulják el, rájuk milyen hatást gyakorolnak a magas üzemanyagárak.

A kérdőívet szerda kora délutánig több mint 3000 ember töltötte ki, a válaszadók 83,3 százaléka férfi, 16,7 százaléka pedig nő volt. Érdekes, de a megkérdezettek majdnem fele (46,7 százalék) nem foglalkozik az árakkal, és ugyanannyit autózik, mint tavaly ilyenkor. A válaszadók 21,2 százaléka viszont odafigyel a fogyasztásra, és igyekszik spórolva közlekedni a városban és azon kívül.

A kérdőívet kitöltők 14,5 százaléka veszi a fáradtságot, és utánanéz annak, hogy a bejáratott útvonalak közelében hol lehet olcsóbb kuta(ka)t találni. Az olvasók 8,6 százaléka taktikát váltott a magas árak miatt, több százra tehető azon emberek száma, akik (amikor csak tehetik) nem ülnek autóba, hanem inkább alternatív közlekedési formát választanak, mint például a rollert, a kerékpárt vagy éppen a gyaloglást. Nem túl népes az a tábor, amely a drága tankolás miatt úgy döntött, hogy alacsonyabb fogyasztású gépjárműre vált. A felmérésben résztvevők 1,8 százaléka most már előnyben részesíti a tömegközlekedést az autózással szemben. A kérdésfelvetésre reagálók 1,4 százaléka nem rendelkezik autóval, ők tehát a tankolás és különböző illetékek befizetése helyett másra költik a pénzüket.

Több mint egytucatnyian arról vallottak, hogy nekik már elegük van az egészből, inkább megszabadulnak az autótól, mintsem hogy sok pénzért tankoljanak bele. A válaszadók 0,5 százaléka szintén nem akar többé tankoló pisztolyt a kezébe venni, ugyanakkor ők nem akarnak lemondani a kocsikázásról, szóval elektromos autóra váltanak. Egyéni válaszokat is kaptunk, úgy mint:

  • céges autó, céges benzinkártya használata,
  • külföldön tankolás és
  • motorral közlekedés.

A kutatás alapján összességében elmondható, hogy a kitöltők autózási szokásaiban drasztikus változás nem következett be. Az üzemanyagárak emelkedése inkább a tudatosabb közlekedést mozdítja előre.

Forrás: alapjarat.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 11:01, csütörtök | Helyi

Májusban ismét tavaszi lomtalanítás

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Kisalföldi Kommunális Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tavasszal is megszervezi a lomtalanítást a városban:

2021. Május 06. 08:17, csütörtök | Helyi

Apa-lánya bringatúra - két keréken támogatják az autizmussal élőket

165 kilométer megtétele volt a cél május 1-jén és 2-án, az Apa-lánya bringatúra keretében. A kezdeményezést Szani Ferenc és lánya indították, hogy felhívják az autizmussal élőkre a figyelmet.

2021. Május 04. 10:55, kedd | Helyi

Kis lépés az adózónak, hatalmas segítség a támogatottnak

Gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják a legtöbben adójuk 1+1 százalékát. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek.

2021. Május 04. 08:23, kedd | Helyi

Lopott, rongált és egy iskolába is betört - 23 bűncselekmény miatt kell felelnie

Telephelyeken hagyott autókkal okozott balesetet, panziók szobájából lopott, de egy általános iskolába is betört az a 23 éves férfi, akinek 23 bűncselekmény miatt kell felelnie