Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Március 31. 16:08, szombat | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

Mosonmagyaróvár is csatlakozik a „Föld Órája akció”-hoz

Mosonmagyaróvár is csatlakozik a „Föld Órája akció”-hoz

A Föld Órája akció célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása, felhívás a klímavédelemre és energiatakarékosságra, valamint tesszük mindezt a fenntartható jövőért.

Időpontja: 2012. március 31.(szombat) 20.30 órától 21.30 óráig (vagy ennél tovább is lehet, annál jobb). Ekkor bolygónk több ezer városában sötétülnek el a fények, kapcsolják le az épületek, közterek, műemlékek, szobrok, stb. díszkivilágítását, s emberek milliói kapcsolják le a világítást otthonukban vagy munkahelyükön. Mutasd meg a világnak, te mit vállalsz be a bolygó megmentéséért!

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet világméretű kezdeményezését idén 6. alkalommal rendezik meg világszerte. Ez a történelem egyik legnagyobb környezetvédelmi eseménysorozata. A Föld Óráját 2007-ben Sydney-ben indították el, akkor 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást. Ez a kezdeményezés az ausztrál város energiafogyasztását 10,2 százalékkal csökkentette erre az órára, ami egyenértékű azzal, mintha ez alatt az egy óra alatt 48 ezer autó tűnt volna el az utcákról és az autóutakról. Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul a Föld Órája akció keretén belül. Többek között kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiróban, a Merlion szobor Szingapúrban, a Sydney Operaház épületén, a CN toronyban Torontóban, és a világ két legmagasabb épületén, a Taipei 101-n és a Burj Dubai-n is lekapcsolják a világítást.

2008-ban még csak négy magyar város vett részt az akcióban a világ számos nagy városával együtt, többek között London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Rio de Janeiro, Hong Kong, Dubai, Szingapúr, Athén, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Koppenhága, Manila, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki. 2009-ben már 67-re nőtt a csatlakozó magyar települések száma és több mint egymillió magyar ember vett részt benne. 2010 évben városunk már egyszer részt vett az akcióban, idén második alkalommal csatlakozunk. 2011-ben már 5251 város vett részt a kezdeményezésben a világ valamennyi kontinensén, 135 országot és 1.8 milliárd embert érintett. De idén nem elég csak csatlakozni, lekapcsolni és regisztrálni, konkrét vállalást is kell tenni a fenntarthatóság érdekében. Ezek a legegyszerűbb dolgok is lehetnek, pl. szelektíven gyűjtöm a szemetet, energiatakarékos izzót használok, spórolok a vízzel, figyelek arra, hogy kevesebb energiát használjak(pl. mobiltöltés). Jelszó: Változtasd meg a világot, amelyben élsz!

Idén Mosonmagyaróvár szintén kifejezte csatlakozási szándékát, de nem csak egy órára! A városban lekapcsolásra kerül már március 30-án, pénteken az összes díszkivilágítás, és csak április 2-án, azaz 4 nap múlva kerülnek újra visszakapcsolásra a reflektorok, egyéb lámpák a megvilágított szobroknál, épületeknél, tereken(pl. Mosoni templom, Bíróság, Trianoni kereszt, Városháza). Jelenti ez azt, hogy 14 helyen 30 db lámpa nem fog égni 4 éjszaka, mely kb. 400 kW energia megtakarítást jelent a városnak, mely a közvilágítási számlában elszámolásra kerül. Az akcióban a Városüzemeltető Kft. lesz az Önkormányzat segítségére a lámpák ki-ill. visszakapcsolásában.

Önkormányzatunk ezúton felhívással fordul a város lakosságához, hogy a Föld Órájában kapcsolják le a nem létfontosságú elektromos berendezéseket, hívják fel barátaik, ismerőseik figyelmét is az akcióra! Csatlakozhatnak a közintézmények, üzemek, vállalatok is, vagy a vendéglátó helyek, ahol akár hangulatos gyertyafényes vacsora is szervezhető a „Föld Órája” menü néven. A lehetőségek határtalanok!

Az akcióról bővebbet a http://www.foldoraja.hu/ honlapon tudhatnak meg, itt kell regisztrálni is annak, aki részt kíván venni az akcióban(magánszemélyek, vállalatok, intézmények…). Csatlakozzunk minél többen és takarékoskodjunk az energiával az év minden napján!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.