Városlista
2020. szeptember 26, szombat - Jusztina

Hírek

2019. December 30. 13:31, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Kilenc év börtönre ítéltek egy protestáns lelkészt Kínában

Kilenc év börtönre ítéltek egy protestáns lelkészt Kínában

Kilenc év börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy protestáns lelkipásztort az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás és illegális üzleti tevékenység vádjával

- közölte internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hétfőn.

Vang Jit, aki egy nem regisztrált neoprotestáns kisegyház alapítója és lelkipásztora, tavaly decemberben vették őrizetbe egy rendőrségi akcióban a gyülekezet több más vezetőjével együtt a délnyugat-kínai Csengtuban.
A csengtui középfokú bíróság hétfői közleménye szerint a lelkipásztort a szabadságvesztésen túl három évre megfosztották politikai jogaitól, továbbá ötvenezer jüan (kétmillió forint) értékű vagyontárgy elkobzására ítélték. Egy, a lelkész családjához közel álló ügyvéd elmondta: Vang feleségének holléte ismeretlen - írja a SCMP.

A 2018 végén zajló rendőrségi akció keretében a Vang által alapított, mintegy ötszáz regisztrált taggal rendelkező kisegyházon kívül még két keresztény gyülekezetet függesztettek fel - az egyik Pekingben, a másik pedig a dél-kínai Kantonban működött.

Peking az utóbbi években szigorította a földalatti keresztény felekezetek ellenőrzését, katolikusokét és protestánsokét egyaránt. Tavaly februárban a vallási ügyekre vonatkozó jogszabályt úgy módosították, hogy a helyi tisztségviselőknek nagyobb hatalmuk legyen az egyházakkal szemben, és súlyosabb büntetéseket vethessenek ki az engedély nélkül zajló vallási rendezvényekre.

2019 márciusában Hszü Hsziao-hung, a kínai állam engedélyével működő protestáns egyházak felügyeletét ellátó bizottság elnöke a kínai hit nyugati hatásoktól való megtisztításának fontosságát hangsúlyozta, és a vallás kínai jellegének további erősítését tűzte ki célul.

Címkék: ítélet, kína

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 14:04, péntek | Külföld

Lezuhant egy szerb vadászgép a boszniai határ közelében

Lezuhant a szerb hadsereg MiG-21-es vadászgépe péntek reggel a szerb-boszniai határ közelében - közölte a védelmi minisztérium Belgrádban.

2020. Szeptember 25. 10:01, péntek | Külföld

Ellopták a szent II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét egy olasz templomból

Felhívást intézett a tolvajokhoz az olaszországi Spoleto érseke csütörtökön, szolgáltassák azonnal vissza a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, melyet a város székesegyházából loptak el.

2020. Szeptember 25. 07:00, péntek | Külföld

Bécs 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási eszközök javítási költségét

Az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása érdekében Bécs városa átvállalja az osztrák fővárosban lakók eszközei javítási költségének felét, maximum 100 eurót ( 36 500 forintot)

2020. Szeptember 25. 05:00, péntek | Külföld

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe egy nemzetközi műveletben

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe és több mint 7200 illegális bevándorlót azonosítottak az illetékes hatóságok egy, több európai uniós tagállam és balkáni ország bevonásával végzett egyhetes nemzetközi művelet során