Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 03. 14:18, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Nem emberről, hanem közvetlenül egy fertőzött állatról került át a H5N1 vírus a múlt szombaton elhalálozott kínai buszvezetőre – derült ki a laboratóriumi vizsgálatokból.

A H5N1 vírusa, amely emberről emberre nem terjed, szombaton a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában egy 39 éves buszvezető halálát okozta. A Sencseni Járványvédelmi Központ tájékoztatójában hangsúlyozta: pánikra semmi ok, az intézetben elvégzett géntechnológiai elemzés azt bizonyítja, a vírus közvetlenül egy fertőzött baromfiról került át a későbbi áldozatra, ám hogy pontosan hol és mikor, azt még egyelőre nem lehet tudni.

A Csen (Chen) nevű buszvezető december 21-én lázasodott be, majd ezt követően, 25-én került kórházba – számolt be a részletekről a kínai sajtó. Ahogyan azt az egészségügyi minisztérium is megerősítette, halálát H5N1 vírus okozta, mintegy 18 hónapja ez az első ilyen megbetegedés. Hozzátartozói szerint a férfi az utóbbi egy hónapban nem hagyta el Sencsen területét, s nem került közvetlen kapcsolatba baromfival. A Csenhez legközelebb álló 120 embert megvizsgálták, ám rajtuk a vírus semmilyen jelét nem fedezték fel a kuangtungi (Guangdong, Kanton) hatóságok.

A halott szervezetében talált vírus sok hasonlóságot mutat a korábban Hongkong területén, vadkacsákban felfedezett H5N1 típussal – közölte a Hongkongi Egészségvédelmi Központ hétfőn. A Sencsen közvetlen szomszédságában lévő, különleges igazgatású területen december végén több mint 19 ezer szárnyast voltak kénytelenek levágni a hatóságok, miután két elhullott madárban is a H5N1 vírust fedezték fel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta világszerte 573 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, melyből 336 halállal végződött.

Címkék: H5N1, haláleset, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.