Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2011. Október 10. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ingatlanár-zuhanás a magyar kaszinóváros körül: bezenyei bizonytalanságok

Ingatlanár-zuhanás a magyar kaszinóváros körül: bezenyei bizonytalanságok

Bár a Hard Rock International vezetői szeptemberben újra bemutatták terveiket, továbbra sem tudni biztosan, megvalósul-e a több mint hat éve beharangozott gigaberuházás az osztrák határ közelében lévő, Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén.

A bezenyei Euro Vegas megvalósulása körüli bizonytalanság továbbra is negatívan befolyásolja a térség ingatlanpiacát - állítják a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakemberek. Bár a Hard Rock International vezetői szeptemberben újabb prezentáció keretében mutatták be terveiket Budapesten és Mosonmagyaróváron, továbbra sem tudni biztosan, hogy megvalósul-e a több mint hat éve beharangozott gigaberuházás az osztrák határ közelében lévő Bezenyén. A korábban felvásárolt ingatlanok közül több már eladósorba került s az árak is folyamatosan csökkennek.

Fekete László, a mintegy 180 milliárd forintos Euro Vegas program kommunikációs feladatait ellátó Heart Communications munkatársa a Kisalföldnek a közelmúltban úgy nyilatkozott, az első ütem finanszírozása megoldódott, ám a részletek egyelőre nem publikusak. Sajtóértesülések szerint a szükséges források előteremtésében a svájci Credit Swiss is részt venne. Ugyanakkor lapunk információi szerint még a beruházás első ütemének elkezdéséről sem született végleges döntés. A mosonmagyaróvári önkormányzat egyik vezető beosztású munkatársa a Napi Gazdaságnak nyilatkozva elmondta, úgy tűnik, a válság miatt a Hard Rock továbbra is kivár.

A kaszinóváros 2005-ben nyilvánosságra került terveiben többek között 24 szintes, 316 szobás, 84 méter magas luxusszálloda, négyezer férőhelyes konferencia-központ, kaszinók, éttermek, sőt egy termálfürdő is szerepelt a Bezenye határában megvásárolt 335 hektáron. 2009 júniusában bejelentették, a program végre zöld utat kaphat, mert az építésbe a világ egyik legnagyobb kaszinóüzemeltető cége, az amerikai Hard Rock International is beszállt, amely tíz év alatt több mint ötmilliárd eurót fektet be Magyarországon. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy az osztrák szakhatóságok sem gördítenek akadályt a beruházás útjába. A Hard Rock képviselői bejelentették, az összesen 1300 dolgozót foglalkoztató komplexum építése még 2009-ben elkezdődik, s az első ütem 2010 novemberére elkészül, úgy, ahogy azt az állammal még 2006-ban kötött koncessziós szerződésben vállalták. A szükséges engedélyek megléte dacára az építkezés mégsem kezdődött el.

Idén tavasszal azt jelentették be, hogy bár a válság közbeszólt, a fővállalkozót kiválasztották és már nincs akadálya a július végi kezdésnek. A kaszinó, a diszkó és a rendezvényközpont 13 hónap alatt készül el, fél évvel később hozzákezdenek a szálloda alapozásához is. Ezt a munkát 18 hónap alatt fejezik majd be. A tervekben többek között 1500 játékautomata, 100 játékasztal, egy pókerszoba, valamint 300 hotelszoba kialakítása szerepelt. Gombai Ferenc mosonmagyaróvári ingatlanközvetítő szerint a beruházás körüli, máig tartó huzavona sok kárt okoz a térségbeli piacnak. A beruházás bejelentését követően az elmúlt évtized közepén mintegy 25-30 százalékkal értékelődtek fel a környék ingatlanjai. 2007-ig szinte mindent el lehetett adni, méghozzá borsos áron. Az év végétől aztán csökkenni kezdett a bizalom, 2008-ban pedig a befektetők jelentős része már tetemes veszteséggel is szabadult volna ingatlanától, s az árak zuhanni kezdtek. 2009 nyarán, a Hard Rock megjelenésével a válság ellenére újraéledtek a remények s velük az árak is emelkedni kezdtek. Ám érdemi előbbre lépés hiányában újabb mélypont következett.

Tavaly a helyi piac már nem különbözött a környéktől, túlsúlyba kerültek az eladók, az árak ismét lefelé tendáltak, jobb esetben stagnáltak. Ezen már a tavaszi bejelentések sem tudtak alapvetően változtatni, s miután az építkezés nyáron sem kezdődött el, újabb befektetők távoztak. Gombai hozzátette, az elmúlt évek során a kaszinók nélkül is már sokan, sokat vesztettek az Euro Vegason, s ma sem tudni biztosan, hogy a legkitartóbb "játékosoknak" lesz-e szerencséjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.