Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Február 08. 13:05, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírusos esetet Kínában

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírusos esetet Kínában

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírus-fertőzéses esetet Kína szárazföldi részén vasárnap - jelentette hétfőn a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

A Kína északi területeit érintő járványhullám tavaly március óta a legsúlyosabb volt az ország szárazföldi részén, januárban a napi esetszám gyakran száz fölé emelkedett. Szigorú helyi intézkedéseknek - egyebek mellett egyes területek lezárása, központi karantén és széles körű tesztelés - köszönhetően azonban februárra sikerült jelentően mérsékelni az új fertőzöttek számát.

Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot. A Pekinget körülvevő Hopej tartományban január 2-ika óta több mint 900 új Covid-19-es megbetegedést regisztráltak. A tartományban jelenleg kevesebb mint 200 pácienst kezelnek kórházban.

A tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban, amelynek egyes kerületei az év eleji járványhullám gócainak számítottak, hétfőtől újraindulhatott a vasúti közlekedés. A város vezetése bejelentette: megkezdik a közúti és a légi közlekedés fokozatos helyreállítását.

A járvány által január közepe óta érintett északkelet-kínai Hejlungcsiang és Csilin tartományokban több mint 500 Covid-19-es beteg részesül még kórházi ellátásban.

A járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg a kínai holdújév miatti, csütörtöktől kezdődő munkaszünet áll, hagyományosan ugyanis ebben az időszakban kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy a szeretteik körében ünnepeljenek. Peking idén különböző módszerekkel igyekszik arra biztatni az embereket, hogy helyben töltsék az ünnepet. A tavaszünnep idejére megváltott repülő- és vonatjegyek árát külön díjazás nélkül térítik vissza mindazoknak, akik elállnak az utazástól, az ország több részén pedig a helyi kormányzatok mintegy ezer jüan (46 ezer forint) segélyt osztanak ki a helyben maradóknak.

A közlekedési minisztérium adatai szerint február 5-én, vagyis a holdújévi, 40 napon át tartó utazási csúcsidőnek számító időszak kilencedik napján a belföldi vasúti, közúti, légi és vízi közlekedésben 18,9 millió utas vett részt, 76,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi csúcsidőszak azonos napján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése