Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 13. 08:41, péntek | Helyi
Forrás: saját

A Szigetközi Friss Víz útja Mosonmagyaróvártól Lyonig

A Szigetközi Friss Víz útja Mosonmagyaróvártól Lyonig

Kötetlen beszélgetés Leitner Lászlóval, az AQUA Szolgáltató Kft. és a Panta Aqua Vízpalackozó Zrt. vezetőjével a 2015 év eleji díjakról, sikerekről és természetesen a további tervekről...

A Szigetközi Friss Víz és külföldi brandje, a Panta Aqua The Water képviselte Magyarországot a Bocuse D’Or lyoni döntőjén. Emellett a magyar stand kiemelkedő szereplője is volt, hiszen a VIP szektorokban csak ezt szolgálták fel az ételkóstolókhoz. Tudjuk, hogy a „szakácsok olimpiájára” igen nehéz a bejutás, több körös szűrőn kell megfelelni. Mesélnél erről egy kicsit?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt sikerült elérni. Nem sikerült volna a gasztronómia vezető személyiségei nélkül. Ugyanis azok a séfek, akik méltóképpen képviselték a Bocuse D’Or-on Magyarországot, összegyűjtötték, hogy melyek azok a magyar élelmiszerek, amelyeket fel lehet vállalni a Kiállításon. A Bocuse D’Or magyar tagozata a legjobb alapanyagokban gondolkozik és ők úgy ítélték meg, hogy ez az a víz, amit ki lehet vinni a nagyközönség elé.


A másik büszkeségünk pedig az, hogy a magyar versenyző, Molnár Gábor maga is ezt a vizet itta. Ez egyfajta elismerése annak, amit mi hangsúlyozunk, hogy tényleg természetes vizet igyunk.


Azt kell mondanom, hogy nagyon kevés vizet engedtek be egyáltalán a kiállításra. Acqua Panna, San Pellergino, Perrier – ezek voltak a jellemzők és mivel ők voltak a fő támogatók is, nyilván mi „csak” a magyar VIP részlegen tudtunk megjelenni, de így is nagyon nagy volt az érdeklődés. A magyar stand mindig tele volt és nagyon tetszett az embereknek az, amit a magyar séfek tudtak nyújtani. A víz pedig mindenkinek ízlett, aki kóstolta.

Azon kívül, hogy ez egy elismerés, rejt-e magában valamilyen lehetőséget nemzetközi szinten?

Természetesen. Mindenképpen azért mentünk, hogy jobban megismerjenek bennünket. Másrészt pedig ez a magyar gasztronómia területén nemcsak egy elismerés, hanem egyre inkább számolnak velünk és egyre több helyre hívnak minket.
Abszolút pozitívnak értékelem és jó volt Lyonban magyarnak lenni! Gyönyörű volt a kiállítás, nagyon jó volt a légkör. A következő Bocuse D’Or európai döntőjét pedig Magyarország rendezi, de addig még nagyon sok a tennivaló…

Még szinte véget sem ért a lyoni verseny, január 28-án, szerdán már Budapestre kellett utaznod a Nemzetgazdasági Minisztériumba egy újabb kiemelkedő elismerés átvételére…

Az IIASA-Shiba díjat én vettem át, de természetesen az Aqua Szolgáltató Kft. nevében.
Kevesen ismerik ezt a díjat…

Ez – ha lehet így mondani -, a Nemzeti Minőségi Díjnak az előfutára. Egy japán professzor alkotta meg 25 évvel ezelőtt, aki egy japán-magyar együttműködés keretein belül azt kereste, hogy hogyan tudja a magyar piacgazdaságot erősíteni. Egyértelműen abba az irányba ment el, hogy jót kell adni és el is kell tudni mondani, hogy az jó. De ez csak az egyik fele. A másik fele, hogy kereste azokat, akik másképp gondolkodnak egy megszokott témával kapcsolatban. A Szigetközi Friss Víz gondolata - az, hogy ivóvizet teszünk a palackba, önmagában nem egyedülálló. De az, hogy tudatosan nem akarjuk átminősíttetni ásványvízzé, mégis a saját területükön akarjuk „megverni” az ásványvizeket, ez egy áttörés és ez alapján kaptuk a díjat. Nagyon büszke vagyok rá, hiszen csak 13 cég vagy szervezet kapta meg a 25. évfordulón. Ez egy újabb nagyon komoly elismerés. Emellett adott egyfajta irányt is, ami megmutatja, hogy merre menjünk tovább.

Az AQUA Szolgáltató Kft.- t és a Szigetközi Friss Vizet mennyire lehet egy brandként említeni? Mennyire függ a kettő egymástól?

Az AQUA Szolgáltató Kft. keretén belül született meg a Szigetközi Friss Víz gondolata és ezen kereten belül építettük fel. Amikor már kellően nagyra nőtt és a törvényi kötelezettségek is ez irányba vitték, akkor lett – tavaly októbertől – teljesen különálló. De ettől még a Szigetközi Friss Víz az AQUA Szolgáltató Kft. „gyermeke”.

Ilyen sikerek után van-e valami elvárásod a média felé? Miben tudja a média támogatni ezt a brandet?

Nagyon fontos, hogy büszkék lehessünk a hazánkra. Azokra a pozitív dolgokra, amik itt történnek. Ennek egy pici morzsája az, amit mi csinálunk. És ezekből a morzsákból kell minél többet megmutatni, hogy egy „cipó” lehessen belőle. A médiától azt várom el, hogy találja meg ezeket. Találja meg az egészséges családokat, az egészséges vizet, ételeket, találja meg azokat a pozitív példákat, akiket meg kell mutatni. Nyilván a negatív híreket is közölni kell, de az arányoknál a mérleg billenjen a pozitív felé… mi annyit tudunk hozzátenni, hogy megfelelően, tisztelettel és alázattal tájékoztatjuk a körülöttünk élőket.

Ha már itt tartunk, Mosonmagyaróváron mennyire köztudott, hogy ennyire jó minőségű a víz? Illetve egy átlagember számára mennyire ismert a Szigetközi Friss Víz?

Egyre inkább. Most már 5-6 éve dolgozunk ezen és egyre több helyről kapjuk a visszajelzéseket, hogy itt is - ott is találkoztak vele. Az emberek büszkék rá, mert ez a „miénk”.

Minden jó úton halad. Ez az év sikerekkel indult, hatalmas elismerések ezek bármelyik cég életében. De tudni Rólad azt is, hogy vezetőként ez csak doppingol és itt biztosan nincs megállás. Mik a tervek 2015-re?

Van egy komoly tervünk arra, hogy úgy, ahogy 20 évvel ezelőtt a borkultúrát elkezdték építeni, a vízkultúrát is el kell kezdeni építeni. Olaszországban, Franciaországban ez már egy működőképes dolog. Gondoljunk bele, hogy egy étteremben előttünk van egy nagyon finom étel, gondosan kiválasztott alapanyagokból. De minden víz illik hozzá? Sok helyen csak azt kérdezik, hogy „buborékosat vagy menteset?” és még azt sem kérdezik meg, hogy milyen márkát. Ezen kellene változtatni! De ehhez még nagyon sok munka kell…

Párizs Eszter

InfoMosonmagyaróvár Média

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.