Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Írisz blogja

2015. Július 10. 19:53, péntek

Segíteni vagy nem segíteni

Segíteni vagy nem segíteni

A napokban több érdekes és elgondolkodtató tapasztalatot szereztem.

Haladtunk Flórával az utcán. Flóra jelzi, hogy a járdán egy akadály van, küldtem, hogy menjen közelebb, hogy megnézhessem a botommal, mit is akar jelezni. A szembeszomszéd észrevette, hogy ott állunk és úgy gondolta segítségre van szükségünk. Természetesen nem kérdezett semmit, csak cselekedni próbált. Nos azt gondolom ez a lehető legrosszabb megoldás az ilyen helyzetekben...

Ha valaki segíteni szeretne egy látássérültnek aki az utcán közlekedik, először mindig tájékozódjon arról, hogy szüksége van-e az illetőnek segítségre. Különösen, ha az illető vakvezető kutyával közlekedik, ugyanis a kutyával közlekedők nagy részét inkább információval kell segíteni, mint mondjuk vezetni. De lehet így a fehér bottal közlekedő látássérültel is.
Szóval a hölgy nem kérdezett, csak cselekedett volna. Kértem, hogy ne segítsen, mert nincs rá szükségünk, tudom, hogy ott egy akadály van, a kutyámat kértem mutassa meg mi az, majd aztán ki fogja kerülni. Ő azonban mindenáron el akarta venni a kukát, merthogy egy kuka volt az útban, és nem értette, hogy miért ragaszkodom ahhoz, hogy hagyja ott. Hiába mondtam neki, hogy ritkán adódik alkalom arra, hogy akadályok vannak az útban, ez a kutyának jó tanulás, szüksége van a frissítésre...
Végül elment, de szerintem nem értette a dolgot és megharagudott. Ilyenkor nem kell senkinek megharagudnia, teljesen rendben van, hogy nem kérünk segítséget.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2015. November 03. 12:11, kedd | Írisz blogja

Hogyan segítsünk megfelelően a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek?

Gyakorlati tanácsok arra vonatkozóan, hogyan tudunk megfelelően segíteni a vakvezető kutyával közlekedő látássérülteknek.

2015. Szeptember 25. 09:08, péntek | Írisz blogja

Elfogadás napja

Évről évre megrendezzük az Elfogadás napját...

2015. Július 05. 19:17, vasárnap | Írisz blogja

Mindennapi nehézségek

Nincs olyan nap, hogy ne kellene megküzdeni vagy az emberekkel, vagy valami mással.