Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 09. 06:21, kedd | Belföld
Forrás: mti

Virtuális kiállítás a 70 éves ferihegyi repülőtérről

Virtuális kiállítás a 70 éves ferihegyi repülőtérről

A Közlekedési Múzeum újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a 70 éve átadott ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről.

A tárlaton feldolgozott széleskörű fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül megismerhetjük legismertebb légikikötőnk kialakulását és további fejlődését is - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét és bemutatja a 70 éve átadott terminál épületét. A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi légikikötő további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

A korábban ilyen formában még fel nem dolgozott anyag széles kitekintést nyújt a látogatóknak, hiszen a ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A Közlekedési Múzeum, együttműködésben a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a FŐMTERV-vel és a Tomory Lajos Múzeummal különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a légikikötő története.



A virtuális tárlaton keresztül megtudható, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei. A közzétett anyag egyik különlegességekkel, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a Közlekedési Múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a légikikötőben használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A tárlat bemutatja a repülőtér további dinamikus növekedését és bővülését, végül a jelen különleges hangulatú képeivel zárul.

A Közlekedési Múzeum több mint egy éve jelenteti meg népszerű, online kiállításait honlapján. Ezek a tárlatok közérthetően, sok képpel dolgoznak fel egy-egy közlekedés- vagy technikatörténeti témát. Az idén már a negyedik ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán.

A kiállítás az alábbi linken érhető el: http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/ferihegy70/page/bevezeto

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.