Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 14. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Veszélyben a Windows XP-t használó gépek

Veszélyben a Windows XP-t használó gépek

Beszüntette az immár 13 éves Windows XP operációs rendszer támogatását gyártó, az utolsó biztonsági frissítéseket a napokban adták ki rá.

A jövőben így az újabb biztonsági rések és az ezeket kihasználó vírusok ellen gyengül a gépek védelme. Mostantól szabad útja lehet a netes csalóknak a gépéhez, és akár a banki adataihoz is.

Veszélyben a netbankolók negyede – írja az Az én pénzem. Ugyanis a magyar számítógépek több mint negyedén fut régi Windows XP, ami mostantól szinte teljesen szabad utat adhat a pénzünkre ácsingózó csalóknak.

A Microsoft – hosszas előkészületek és több halasztás után – beszüntette az immár 13 éves operációs rendszer támogatását: az utolsó biztonsági frissítéseket kedden adták ki rá. A jövőben így az újabb biztonsági rések és az ezeket kihasználó vírusok ellen gyengül a gépek védelme. A rendszeres frissítések híján a vírusirtó szoftverek és tűzfalak hatékonysága is megkérdőjelezhetővé válik. Emiatt mindenkinek, azoknak pedig, akik banki műveleteket vagy vásárlásokat is hajtanak végre az interneten keresztül, hangsúlyosan javasolják a szakértők, hogy cseréljék le az operációs rendszert.

A veszélyek pedig egyre nőnek. Az év elején több figyelmeztetés is napvilágot látott arról, hogy az újonnan kifejlesztett vírusok már nem a gépek tönkretételét, hanem banki és egyéb hozzáférési adatok, jelszavak, hitelkártyaadatok megszerzését célozzák. A legnagyobb veszélyben az internetbankot használók lehetnek Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának elnöke szerint. Nekik nemcsak megismerhetővé válhat a számlaszámuk, egyenlegük, belépőkódjuk, de a számítógép-tulajdonos nevében akár rendelhetnek és vásárolhatnak is az interneten.

A veszély nagyságát az is jelzi, hogy egy felmérés szerint számítógépes vírusfertőzés következtében tavaly Magyarországon 135 ezer ember szenvedett közvetlen anyagi kárt.

Az operációs rendszer cseréje mellett továbbra is feltétlenül használni kell tűzfalakat és vírusvédő szoftvereket. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ezeket megbízható, jó nevű cégektől szerezzük be (az ingyenes és próbaváltozatokat is). Nemrég a Google kényszerült eltávolítani egy vírusirtó szoftvert az androidos alkalmazásokat árusító GooglePlay áruházból. A mobilinternet és a mobilbankolás terjedésével az androidos rendszerek veszélyeztetettsége is rohamosan növekszik. A Virus Shield nevű szoftvert, ami 3,99 dollárért volt letölthető, kevesebb mint két hét alatt több tízezren töltötték le, mire kiderült, hogy semmiféle védelmet nem biztosít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.