Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Február 25. 09:53, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

Verseny Gyurkovics Tibor emlékére

Verseny Gyurkovics Tibor emlékére

A Nyugat-Dunántúli régióban első alkalommal megrendezésre kerülő „Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó verseny” meghirdetése a 2015. február 19-i mosonmagyaróvári sajtótájékoztatón történt meg.

A verseny megrendezésének legfőbb célja Gyurkovics Tibor költői, írói munkásságának, életművének bemutatása, az amatőr versmondó mozgalom életben tartása, a szép magyar beszéd megőrzése.

Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, pszichológus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
1931. december 18-án született Budapesten.
A Piarista Gimnáziumba járt és érettségizett le, polgári származása miatt azonban nem vették fel sem az orvosi, sem a jogi egyetembe és a színiakadémia sem fogadta be.
Később felvételt nyert a Gyógypedagógia Tanárképző Főiskolára, ennek elvégzése után pszichológusi oklevelet szerez az ELTE-n. 1960 - 68 között az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben pszichológus - itteni tapasztalatai számos regényében és versében megjelentek.
1968 - tól írásaiból kezdett élni, bár voltak más kötöttségei is. A Pest Megyei Bíróság igazságügyi szakértője volt 1966 - 70 között, 1988 - 92 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989 - 91 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja. 1991- től a Lyukasóra című tévéműsor állandó résztvevője, 1992 - től a Lyukasóra című folyóirat alapítója és szerkesztő bizottsági tagja volt. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992 - től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1994 - ben a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusa, 1995 - től a Magyar Írók Egyesületének elnöke.
Verseket 15 éves kora óta írt, első mesterei és példaképei Weöres Sándor és Pilinszky János voltak. Első verseskönyve 1961- ben jelent meg.
Összesen 49 kötete jelent meg. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikát is írt, ezért nevezték őt a magyar irodalom öttusabajnokának.
Első színházi bemutatója a Madách Színházban volt 1969 - ben. Ezt követően számos drámáját műsorra tűzték a színházak.
2008. november 16-án, 76 éves korában hunyt el.
A költő 131 darabos képzőművészeti gyűjteménye a mosonmagyaróvári Cselley - házba került, arra a helyre, amely orvos nagybátyja képzőművészeti kollekcióját, a neves Gyurkovich – gyűjteményt is őrzi.

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár Város Alpolgármestere, Gyurkovics Györgyi, az író özvegye, Székely Zoltán, a Hansági Múzeum igazgatója, valamint Farkas Tibor, a Zalai Közművelődésért Egyesület elnöke.

Gyurkovics Gyöngyi köszöntötte a sajtó képviselőit, majd Dr. Iváncsics János vette át a szót.

„Mosonmagyaróvár a kultúra és a civil kezdeményezések városa. Az a sok rendezvény, amit hétről hétre láthatunk, városunk sokszínűségét jelzi.” – mondta – „A Gyurkovics család most már ezer szállal kötődik ide. Nagyon örültünk Györgyi ötletének, hogy a verseny döntőjének Mosonmagyaróvár adjon otthont. A Város tárt karokkal várta ezt a kezdeményezést is és mindenben támogatja.”

Végül köszönetet mondott Gyurkovics Györgyinek, hogy azt a szoros kapcsolatot, amely Gyurkovics Tibor és a Város között van, még inkább meg kívánja erősíteni ezzel a jelentős eseménnyel.

Farkas Tibor reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó verseny országos eseménnyé növi ki magát.

„Az a célunk, hogy méltóképpen emléket állítsunk Gyurkovics Tibornak.” – hangsúlyozta.

A ZKE elnöke ismertette a jelentkezés feltételeit és a verseny menetét, majd kiemelte, hogy a verseny nem jöhetett volna létre a támogatók nélkül. Köszönetet mondott elsősorban a verseny fővédnökének, Mádl Dalma asszonynak, a verseny védnökének, Dr. Nagy Istvánnak, valamint a fő támogatóknak: Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrás Minisztérium miniszterének, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Magyar Művészeti Akadémiának, a Nemzeti Alapítványnak és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának.

Székely Zoltán elmondta, hogy a Cselley ház nem csak azért ad helyet a sajtótájékoztatónak, valamint a verseny utáni gálának, mert a város egyik legpatinásabb épülete, hanem mert sok szállal kötődik a Gyurkovics családhoz.

„Mosonmagyaróvár kötődése a Gyurkovicsokhoz leginkább a múzeumon keresztül történt. Az orvos és műgyűjtő Gyurkovich Tibor a városra hagyta több mint 170 db-ból álló festménygyűjteményét, amely később kiegészült nejének porcelángyűjteményével.” – mesélte - Ezen gyűjtemények „kedvéért” került felújításra a Cselley ház, mely azóta is a Gyurkovich gyűjtemények bemutatását szolgálja. Tulajdonképpen ez alapozta meg a költő Gyurkovics Tibor Óvárhoz való kötődését, hiszen látogatásai során egyre szorosabb kapcsolat alakult ki Közte és a Város között.”

A múzeumigazgató kiemelte; azért nagy öröm, hogy részt kapnak a versenyből, mert a Múzeum életében is fontos, hogy az itt található értékeket minél szélesebb körben megismerjék.

A sajtótájékoztatót követően Gyurkovics Györgyi végigkalauzolta az érdeklődőket a Gyurkovics Tibor Emlékszobán, ahol a költő személyes tárgyain kívül rengeteg érdekesség látható, például Gyurkovics Tibor eredeti Kossuth – díja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV