Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Szeptember 07. 12:36, hétfő | Helyi
Forrás: Saját

Vándorszínészek Dunaszigeten

Vándorszínészek Dunaszigeten

Néhány napja már utaltunk rá Facebook oldalunkon, hogy egy különleges esemény részesei lehettünk...

... nem titkolózunk tovább; az InfoMosonmagyaróvár Szerkesztősége egyedüli helyi médiumként juthatott be Sándor Pál új filmje, a Vándorszínészek dunaszigeti forgatási helyszínére!

A legendás rendező, Sándor Pál augusztus végétől Vándorszínészek címmel forgatja új filmjét. Az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös „road movie” egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila lesz látható. A film a tervek szerint már 2016 őszén debütálhat a mozikban.

Kozma Liza, a stáb koordinátora elmondta, hogy a gyártási csapat április óta dolgozik a szervezésen, a stáb pedig jelenleg a hetedik forgatási napnál tart. Hogy itt találkozhattunk, azt tulajdonképpen az ún. helyszínkeresőnek köszönhetjük, aki a gyártási terv alapján kutatja fel a megfelelő helyszíneket a filmhez, melyek közül aztán a rendező választja ki a véglegest. Így esett a választás a gyönyörű Dunaszigetre, ahol is a Kisvesszősi Kemping területén rendezték be bázisukat, a forgatás pedig közvetlenül a folyóparton zajlott. A száz fős stáb a színészeken kívül ruha-, smink-, helyszínbiztosító-, látvány-, világosító és kamera csapatból áll. A teljes társaságot a gyártásvezető, valamint a producer fogja össze.

Verebes Zoltán, a Vándorszínészek látványtervezője a csütörtöki forgatási nap főszereplőiről árult el érdekességeket:
„Van egy szekerünk, amely gyakorlatilag főszereplője a filmnek, hiszen vándorszínészeink végig ezen utaznak. Nehéz volt úgy kialakítani, hogy megfeleljen a követelményeknek és az 1800-as évek folklórjának is. Ez a szekér 8 embert és egy színpadot szállít, de csak egy ló húzza, így oda kellett figyelnünk, hogy ne legyen túl nehéz. Aztán túl hangos lett, ami viszont a rajta zajló dialógok rovására ment, szóval nem volt egyszerű…”

A másik főszereplő Álom, a gyönyörű kaszkadőr ló, akinek több dublőre is dolgozik a helyszínen.
„Álom, vagyis a forgatókönyv szerint Ördög szintén nagyon erős karaktere a filmnek, – meséli Zoltán - sok feladata van, tegnap például a szekérrel együtt őt is elsodorta a víz, sokat kellett úsznia. Vele egy jelenetet csak háromszor vehetünk fel, így a lovak váltják egymást a forgatáson. Nekünk is izgalmas arra készülni, hogy a kamerák előtt történjen meg, aminek meg kell történnie!”

Sándor Pál, rendező így nyilatkozott 2014 őszén az Origonak a Vándorszínészek ötletéről:
„Ez a Vándorszínészek is olyan érdekes módon kezdődött el bennem négy éve. Mészáros Mártával forgattunk az Ármány és szerelem Anno 1951-et a Bajor Gizi Emlékmúzeumban, kijöttem az előtérbe, ahonnan egy lépcső vezetett felfelé, a lépcsőn pedig kisebb szoborportrékat vettem észre. Megkérdeztem a segítőnket, egy nagyon helyes kislányt, hogy kik ezek. És mondja, hogy vándorszínészek. Abban a pillanatban lépett hozzánk Jancsó Nyika, a film operatőre, aki rögtön hozzátette, hogy az egyik őse abban az időben a legnagyobb magyar komikus volt. Aztán kimentem az udvarra, és hatalmas pelyhekben hullni kezdett a hó. Ha hiszi, ha nem, valami akkor megfogant bennem. Láttam magam előtt képeket, arcokat, vándorszínészeket, kiszolgáltatottságot, és sok mindent, ami egy kis közösségen belül megtörténhet. De négy év kellett ahhoz, hogy egy használható forgatókönyv szülessen ebből.”

Szerkesztőségünk nevében köszönöm a lehetőséget és a stáb tagjainak kedvességét, segítségét!

Párizs Eszter
InfoMosonmagyaróvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.