Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Január 31. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Változnak az utazási szabályok a vonatokon februártól

Változnak az utazási szabályok a vonatokon februártól

Változásokat vezet be a MÁV februártól: többek közt a kedvezményre jogosító igazolványt át kell adni a kalauznak, és nőnek helyjegy árak.

Február elsejétől több ponton változik a személyszállító vasúttársaság üzletszabályzata, így módosulnak a vasúti utazások feltételei. Az egyik legfontosabb változás a kedvezményes vasúti utazás igénybevételekor lép életbe, ekkor – a jegyvizsgálat alkalmával – az utasnak nemcsak a menetjegyét, hanem a kedvezményre jogosító igazolványát is át kell adni a jegyvizsgálónak, az eddigi felmutatás helyett. Amennyiben az utas nem tudja vagy nem kívánja átadni az iratot, úgy nyolcezer forint pótdíj megfizetésére vagy az adatainak hitelt érdemlő megadására köteles.

Száz kilométer alatt csak aznap érvényes a jegy, mikor kiadják

Változik az egy útra szóló menetjegyek érvénytartama a távolságtól függően, a módosítás csak az egy és száz kilométer közötti távolságra kiadott menetjegyeket érintik. Ennek értelmében a száz kilométer vagy az az alatti távolságra kiállított menetjegyek csak a jegyen feltüntetett naptári napon érvényesek. Az érvénytartamon belül megkezdett utazás másnap hajnali 03:00 óráig befejezhető. A menetjegyek akár hatvan napos elővételben továbbra is megvásárolhatók. A hosszabb távolságra kiadott menetjegyek érvénytartama nem változik, marad a távolságtól függően két, három vagy négy nap.

Száz kilométer alatt nincs retúrjegy

Szintén a száz km-es és az az alatti menetjegyeket érinti egy további, kisebb, technikai jellegű módosítás. Ennek értelmében menettérti jegyet csak száz kilométer feletti távolságra ad ki a vasúttársaság. Amennyiben az utas a száz km alatti utazásához a visszaútra is meg kívánja vásárolni a jegyét, abban az esetben a pénztáros két darab egy útra szóló jegyet ad.

Nem lesz felsőhatára a kezelési költségnek visszaváltáskor

Megszűnik a menetjegyek visszatérítésénél, a húsz százalékos kezelési költség levonásakor alkalmazott ezer forintos felső határ. A pénztári tapasztalatok alapján a felső határnak jellemzően nem volt jelentősége, a levont kezelési költségek mértéke általában pár száz forintos nagyságrendű, így módosítás elenyésző mértékben érinti az utazásról részben vagy teljes mértékben lemondókat. Ha a menetjegy árának visszatérítésére vasúthiba miatt kerül sor, kezelési költség természetesen nem kerül felszámításra.

Nő a helyjegyek ára

Évek óta jól működő, bevált nemzetközi példákat is alapul véve március elsejétől változás lép életbe a feláras vonatok helyjegyáraiban. Így a vasúti helyjegyek ára 150 forintról 180 forintra nő, az utazás napján megváltott helyjegyért azonban 300 forintot kell majd fizetni. Az eltérő árak az elővételben történő jegyvásárlásra ösztönöznek, ezzel lehetővé teszik, hogy a vasúttársaság a valós igényekhez mérten akár új kocsikat állítson be az utasok színvonalasabb kiszolgálása érdekében.

Idén tavasztól a pénteken és vasárnap 12 órától üzemzárásig vonatozók a vásárlás időpontjától függetlenül 300 forintért válthatnak helyjegyet. Az intézkedés várt hatásaként az elhalasztható vagy előbbre hozható utazások elterelődésével a hétvége e szakaszaiban kiegyenlítettebbé válik az utasforgalom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.