Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2018. Április 12. 17:06, csütörtök | PR

Változnak az értékbecslés szabályai

Változnak az értékbecslés szabályai

Idén jelentős változások elé néznek a bankok. A jegybank megszabta új ajánlások az értékbecslés szabályait is átalakítják. A cél a kevésbé kockázatos hitelfelvétel a bankok és az ügyfelek számára egyaránt.

A fogyasztóbarát hitelek már a piacon vannak

A jegybank már korábban is befolyásolta direkt lépésekkel a hitelpiacot. Ilyen volt például, amikor fogyasztóbarát hitelek létrehozására ösztönözte a pénzintézeteket, elsősorban azért, hogy minél többen jussanak a lehető legegyszerűbben kölcsönhöz.
Ezúttal a lakáshiteleknél várhatóak változások 2018 július 1-től. Hogy a piac szereplői is elégedettek legyenek, 13 intézménnyel egyeztetett a szabályok meghozatala előtt az MNB.
Az új ajánlások legerősebben az értékbecslés menetét kívánják megváltoztatni. A hitelfelvétel során ugyanis a felek számára cseppet sem mellékes, az ingatlanok milyen besorolásba kerülnek.

Az értékbecslésen múlik a hitel összege

Akár a hitelfelvétel is elcsúszhat egy - az ügyfél szempontjából - nem jól alakuló értékbecslésen. Az értékbecslő feladata az, hogy a hitelből megvenni kívánt ingatlant megbecsülje, megadja a reális piaci értékét.
Ezt az árat általában eddig a vételár alá becsülték meg a szakemberek. A CSOK pedig például nem utalható ki, ha a vételárnál jóval - 20 %-al - magasabb az értékbecslő által megadott forgalmi érték. De a forgalmi érték minden esetben kulcsfontosságú, mivel ennek legfeljebb 80 százaléka fedezhető bankhitelből.
Az építési vagy bővítési célú lakáshiteleknél is lényeges a pontos becslés, itt az értékbecslő egy jövőbeni értéket kell, hogy megállapítson. A bank annyi hitelt ad, szakaszosan, amennyi a kész ingatlan létrehozásához szükséges. Igaz, jó tudni, kezes és fedezet nélkül, gyors ügyintézéssel személyi kölcsön is igényelhető lakásfelújításhoz.

Közeledni kell a piaci értékhez

A jegybank elvárása az új szabályozás szerint az, hogy az értékbecslő által meghatározott érték, az ingatlanok banki nyilvántartási értéke nagyon közel legyen a valós piaci értékhez.
Emellett az eddiginél szigorúbb szakmai és etikai követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik az ingatlanok elbírálásával, besorolásával foglalkoznak.


Az ingatlan értékelések felülvizsgálata, aktualizálása is új, egységes szabályozást fog kapni. A befektetési célú ingatlanokra külön kitér az ajánlás.
A változások eredményeként minden bank ugyanazon, központilag meghatározott szabályok szerint jár majd el, így a különböző pénzintézetek értékbecslése reálisabb, és egyben összehasonlítható lesz. Ez nagyobb biztonságot fog adni minden szereplőnek, és a hibás elbírálásból fakadó kockázatok mérséklődni fognak.
A hitelfelvevőknek nem kell majd attól tartaniuk, hogy alulbecsülték ingatlanuk értékét, és kedvezőtlen körülmények közt jutnak hitelhez, mivel mindenki be fogja tartani ugyanazt az ajánlást - a jegybank reményei szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 03. 18:24, péntek | PR

A vállalatok javában radírozzák a Fordista-modelleket

Egy átfogó kutatás a napjainkban zajló történelmi jelentőségű változásokra világított rá.

2021. November 30. 17:07, kedd | PR

Költséghatékonyabbak és energiatakarékosabbak az elektromos buszok, mint a dízelek

Nemzetközi tesztprogram vizsgáztatja a magyar fejlesztésű elektromos Ikarus buszt.

2021. November 29. 17:00, hétfő | PR

Műemléki Piarista Kollégiumot újít fel a Jánosik Kft.

Folytatódik a sátoraljaújhelyi piarista kollégium felújítása. A sikeres első ütemi rekonstrukció után, most a belső terek korszerűsítésén a sor.

2021. November 27. 11:24, szombat | PR

A legjobb férfi téli ruhák, amik szembeszállnak a hideggel

A tél számos kihívást rejthet egy átlagos trendi férfiember számára, az időjárási elemek és a hőmérséklet nagyfokú változatossága lehetőséget teremt az egyes darabok szenzációs kombinálására,