Városlista
2021. július 31, szombat - Oszkár

Hírek

2018. Április 12. 17:06, csütörtök | PR

Változnak az értékbecslés szabályai

Változnak az értékbecslés szabályai

Idén jelentős változások elé néznek a bankok. A jegybank megszabta új ajánlások az értékbecslés szabályait is átalakítják. A cél a kevésbé kockázatos hitelfelvétel a bankok és az ügyfelek számára egyaránt.

A fogyasztóbarát hitelek már a piacon vannak

A jegybank már korábban is befolyásolta direkt lépésekkel a hitelpiacot. Ilyen volt például, amikor fogyasztóbarát hitelek létrehozására ösztönözte a pénzintézeteket, elsősorban azért, hogy minél többen jussanak a lehető legegyszerűbben kölcsönhöz.
Ezúttal a lakáshiteleknél várhatóak változások 2018 július 1-től. Hogy a piac szereplői is elégedettek legyenek, 13 intézménnyel egyeztetett a szabályok meghozatala előtt az MNB.
Az új ajánlások legerősebben az értékbecslés menetét kívánják megváltoztatni. A hitelfelvétel során ugyanis a felek számára cseppet sem mellékes, az ingatlanok milyen besorolásba kerülnek.

Az értékbecslésen múlik a hitel összege

Akár a hitelfelvétel is elcsúszhat egy - az ügyfél szempontjából - nem jól alakuló értékbecslésen. Az értékbecslő feladata az, hogy a hitelből megvenni kívánt ingatlant megbecsülje, megadja a reális piaci értékét.
Ezt az árat általában eddig a vételár alá becsülték meg a szakemberek. A CSOK pedig például nem utalható ki, ha a vételárnál jóval - 20 %-al - magasabb az értékbecslő által megadott forgalmi érték. De a forgalmi érték minden esetben kulcsfontosságú, mivel ennek legfeljebb 80 százaléka fedezhető bankhitelből.
Az építési vagy bővítési célú lakáshiteleknél is lényeges a pontos becslés, itt az értékbecslő egy jövőbeni értéket kell, hogy megállapítson. A bank annyi hitelt ad, szakaszosan, amennyi a kész ingatlan létrehozásához szükséges. Igaz, jó tudni, kezes és fedezet nélkül, gyors ügyintézéssel személyi kölcsön is igényelhető lakásfelújításhoz.

Közeledni kell a piaci értékhez

A jegybank elvárása az új szabályozás szerint az, hogy az értékbecslő által meghatározott érték, az ingatlanok banki nyilvántartási értéke nagyon közel legyen a valós piaci értékhez.
Emellett az eddiginél szigorúbb szakmai és etikai követelménynek kell megfelelniük azoknak, akik az ingatlanok elbírálásával, besorolásával foglalkoznak.


Az ingatlan értékelések felülvizsgálata, aktualizálása is új, egységes szabályozást fog kapni. A befektetési célú ingatlanokra külön kitér az ajánlás.
A változások eredményeként minden bank ugyanazon, központilag meghatározott szabályok szerint jár majd el, így a különböző pénzintézetek értékbecslése reálisabb, és egyben összehasonlítható lesz. Ez nagyobb biztonságot fog adni minden szereplőnek, és a hibás elbírálásból fakadó kockázatok mérséklődni fognak.
A hitelfelvevőknek nem kell majd attól tartaniuk, hogy alulbecsülték ingatlanuk értékét, és kedvezőtlen körülmények közt jutnak hitelhez, mivel mindenki be fogja tartani ugyanazt az ajánlást - a jegybank reményei szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 16. 10:30, péntek | PR

Vajon mi újság a férfi pólódizájnok frontján 2021-ben?

Hogy miért kellenek nyomtatott pólók egy férfi gardróbjába? Mert vidámak, szórakoztatóak és rendkívül sokoldalúak.

2021. Július 14. 12:05, szerda | PR

Digitalizáció felsőfokon - elindult a Hotel & More Group szállásfoglalás applikációja

Új, saját fejlesztésű szállásfoglalás applikáció bevezetésével nyitotta meg a nyári szezont a Hotel & More Group, annak érdekében, hogy Vendégeik gyorsan és könnyen tudjanak szállást foglalni a cégcsoport szállodáiban.

2021. Július 13. 14:59, kedd | PR

Megújult a Village Media weboldala

213 hiperlokális sajtótermék, 97 tv csatorna, 136 helyi hírekkel foglalkozó weboldal, valamint 52 tematikus magazin – megújult a Village Media weboldala

2021. Július 11. 12:10, vasárnap | PR

Ha gáz van, tervre is szükség van!

Ahogyan elérünk a nyár közepére a klímaszerelés után a lakásfelújítás lesz az egyik legnépszerűbb téma.