Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 14. 14:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Valentin-nap - Ferenc pápa több mint húszezer jegyessel találkozott

Valentin-nap - Ferenc pápa több mint húszezer jegyessel találkozott

Esküvőre készülő jegyespárok lepték el pénteken a római Szent Péter teret, ahol Ferenc pápa előtt fogadtak egymásnak örök szerelmet.

A világ huszonnyolc országából érkeztek a Vatikánba a házasság előtt álló fiatal párok, a plébániájukon végzett házassági előkészítőn jelentkeztek a Ferenc pápával való találkozóra.
Imával, énekkel és tánccal várták az egyházfőt, akihez három jegyespár kérdéseket is intézett.
Kezdetben a Vatikán a fedett audienciateremben akarta megrendezni a Család Pápai Tanács szervezte találkozót, de a több mint húszezer jegyes előtt meg kellett nyitni a Szent Péter teret.
Szív alakú piros lufik borították be a teret és csókok is elcsattantak. A találkozó végén a jegyesek örök szerelmet fogadtak egymásnak Ferenc pápa előtt.
Ha a szerelem nem több puszta érzelemnél, lelki-testi állapotnál, akkor nem lehet valami tartósat építeni rá. Ha viszont a szerelem kapcsolatot jelent, akkor erősödhet, úgy lehet építgetni, mintha egy ház lenne - fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette: ahhoz, hogy egy pár örökre együtt éljen, nem lehet homokra, vagyis jövő-menő érzelmekre építkezni, hanem az igazi, Istentől eredő szeretet szikláját kell választani.
Ferenc pápa arra kérte a párokat, esküvőjük mérsékletes és keresztény, ne világi ünneplés legyen. Nem a ruha, a fotó és a lakoma számít - mondta az egyházfő.
A pápa a jegyespároknak a házassági gyűrűjükhöz való díszpárnát ajándékozott. Megválasztása óta az egyházfő több alkalommal beszélt már arról, hogy a mai fiatalok nem hisznek a tartós, egész életre szóló kapcsolatban, "pedig létezik".
"Ne féljetek a házasságtól!" - írta Ferenc pápa pénteki Twitter üzenetében. Ferenc pápáról tudni, hogy fiatal korában egy Amalia nevű argentin lányt szeretett, később azonban a papi hivatást választotta.
A katolikus Olaszországban a héten végzett felmérések szerint az utóbbi húsz évben mintegy húsz százalékkal csökkent a templomban kötött esküvők száma és a megkeresztelt gyermekeké is, ugyanakkor - ha nem is hasonló ütemben, de - emelkedett a polgári házasságok aránya. Évente összesen több mint kétszázezer egyházi és polgári házasság köttetik Itáliában, miközben tavaly félmillióan kezdtek élettársi kapcsolatban élni.
A Valentin-nap a szerelmesek olasz védőszentjéről, San Valentinóról, az umbriai Terni püspökéről kapta a nevét. A III. században mártírhalált halt Szent Valentin egy pogányt és egy keresztényt adott össze. Az egyház a lupercal pogány ünnepét helyettesítette a szerelemnek szentelt ünneppel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése