Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 09. 16:30, kedd | Helyi
Forrás: mosonmagyarovar.hu

Választási információk az országgyűlési képviselők választásáról

Választási információk az országgyűlési képviselők választásáról

Hazánkban 2010. április 11-én kerül sor az országgyűlési képviselő-választás első fordulójára, 2010. április 25-én pedig a második fordulóra. A választással kapcsolatosan részletes tájékoztatásért a Polgármesteri Hivatalban műk

Helyi Választási Iroda
Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda
Címe:9200. Mosonmagyaróvár, Fő u. 11

Vezetője: Dr. Orbán Géza
577-805; fax:217-406; jegyzo@mosonmagyarovar.hu

Általános jogi helyettes: Dr. Németh Andrea
577-806; fax:217-406; aljegyző@mosonmagyarovar.hu

Választással kapcsolatos további információk:
- Szervezési,jogi kérdésekben
Szervezési és Koordinációs Osztály 577-811
Rigóné Baranyai Margit

- Lakcímváltozással, igazolással ,értesítőkkel , külföldön történő szavazással ,stb.
kapcsolatosan
Okmányiroda 577-835
Kajtárné Takács Éva
Pintérné Hammerschmidt Éva

TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR!

Ön a napokban kézhez kapja a választói névjegyzékbe történő felvételéről szóló Értesítőt, valamint a képviselőjelölt ajánlásához szükséges ajánlószelvényt. A névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt 2010. február 8. és február 12. között kell megküldeni a választópolgároknak.
Amennyiben Ön csak a második fordulóban jogosult szavazni, az ajánlás jogával még nem élhet, így ajánlószelvényt nem kap. Ha az Értesítőn feltüntetett adatai tévesek illetve nem kapja meg a fenti határidőig, kérjük forduljon a fent megjelölt szervhez!

MIRE VALÓ AZ AJÁNLÓSZELVÉNY?
Ahhoz, hogy valaki egyéni választókerületi jelölt lehessen, legalább 750 választópolgár érvényes ajánlását kell összegyűjtenie.
Jelöltet ajánlani nem kötelező, de ha Ön élni kíván ajánlási jogával, akkor azt úgy teheti meg, ha az Önnek megküldött hivatalos ajánlószelvényt kitölti, saját kezűleg aláírja, majd azt átadja a támogatni kívánt jelöltnek, vagy megbízottjának.
Az ajánlószelvények gyűjtése 2010. március 19-ig történhet.
Az ajánlás nem vonható vissza.
Egy választópolgár egy jelöltet ajánlhat. Aki ugyanazt a jelöltet többször ajánlotta, vagy aki több jelöltet is ajánlott, annak valamennyi ajánlása érvénytelen.

HOGYAN SZAVAZHAT, HA A SZAVAZÁS NAPJÁN A LAKÓHELYÉTŐL ELTÉRŐ TELEPÜLÉSEN TARTÓZKODIK?
Ha a szavazás napján Magyarországon, de lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik, a jegyzőtől(Okmányiroda) kapott igazolással szavazhat.
Igazolás személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2010. április 9-én 16.00 óráig kérhető. Ha ajánlott levélben kéri az igazolást, a kérelemnek legkésőbb 2010. április 6-án meg kell érkeznie a jegyzőhöz.
A kérelem benyújtásához letölthető nyomtatvány áll rendelkezésre www.valasztas.hu honlapon, illetve elérhető bármely választási irodában.

Fontos tudnivaló, hogy akár az első, akár a második fordulóra kér igazolást, azt a fenti időpontig kell megtennie.
Az igazolási kérelemben meg kell adnia nevét, személyi azonosítóját (ismertebb nevén személyi szám), lakcímét, annak a településnek a nevét, ahol a szavazás napján tartózkodik, valamint hogy az igazolást az első, a második vagy mindkét fordulóra kéri-e.
Az igazolás birtokában Ön az igazoláson megjelölt szavazókörben szavazhat.

HOGYAN SZAVAZHAT, HA A SZAVAZÁS NAPJÁN KÜLFÖLDÖN TARTÓZKODIK?
Ha Ön a szavazás napján külföldön tartózkodik, hazánk nagykövetségén vagy főkonzulátusán adhatja le szavazatát. Ennek érdekében a lakcíme szerinti jegyzőnél (Okmányiroda)kell kérnie a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét személyesen vagy meghatalmazott útján, illetve ajánlott levélben kérheti, amelynek legkésőbb 2010. március 19-én 16.00 óráig kell megérkeznie a jegyzőhöz. A kérelem benyújtásához letölthető nyomtatvány áll rendelkezésre www.valasztas.hu honlapon, illetve elérhető bármely választási irodában.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelemben meg kell adnia nevét, személyi azonosítóját (ismertebb nevén személyi szám), születési helyét és idejét, anyja nevét, magyarországi lakcímét, annak a külképviseletnek a megnevezését, ahol választójogát gyakorolni kívánja, illetve külföldi értesítési címét, ha a kérelemmel kapcsolatos döntést nem a magyarországi lakcímére kéri.
Amennyiben a kérelmet meghatalmazott útján nyújtja be, a meghatalmazás akkor fogadható el, ha a választópolgár a meghatalmazást saját kezűleg írta és aláírta. Ha a meghatalmazás nem saját kezűleg került megírásra, azon - a választópolgár aláírása mellett - szükséges két tanú nevének és lakóhelyének feltüntetése, továbbá a tanúk aláírása is.

Fontos tudni, hogy a választás első fordulójára külföldön 2010. április 4-én (az amerikai kontinensen 2010. április 3-án), a második fordulóra a hazai választás napján, azaz 2010. április 25-én (az amerikai kontinensen 2010. április 24-én) kerül sor.

HOL SZAVAZHAT, HA LAKÓHELYET VÁLTOZTAT A KÉT VÁLASZTÁSI FORDULÓ KÖZÖTT?
Az első és második választási forduló között lakóhelyet változtató választópolgár a második fordulóban nem az új, hanem a korábbi lakóhelyén szavazhat. Ennek érdekében az új lakcíme bejelentésekor az ügyintézőtől szavazásra szolgáló lakcímigazolást kap. Ezen lakcímigazolás birtokában keresheti fel az Értesítőben megjelölt szavazóhelyiséget.

Tisztelt Választópolgár!
Amennyiben az országgyűlési képviselő-választással kapcsolatosan bármilyen egyéb kérdése merül fel, forduljon a Helyi Választási Irodához.

Dr. Orbán Géza s.k.
OEVI,HVI vezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.