Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 13. 18:35, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék, egy halott

Ukrán válság - Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék, egy halott

Családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap. Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik ember megsebesült. Az orosz külügyminisztérium előbb kemény diplomáciai válaszlépéseket helyezett kilátásba, majd tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének.

Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt. A 49 ezer lakosú, doni kozákok alapította település közvetlenül az ukrán határnál, mintegy 60 kilométerre található a délkelet-ukrajnai Luhanszktól, és 171 kilométerre északnyugatra Rosztov-na-Donutól, a dél-oroszországi régió székhelyétől,
Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását.
Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai speciális műveletben részt vevő csapatok nem lőttek orosz területet - tudósított a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Kijevből.
Az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselői pedig azt utasították vissza, hogy a szakadárok lőnék Oroszország területét, és szándékos dezinformációnak nevezték Kijev állítását.
A Rosztovi terület kormányszóvivőjének közlése szerint közép-európai idő szerint a lövedék 7 óra 20 perckor csapódott be a családi ház udvarába. Az ott tartózkodó, 1968-as születésű férfi vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeckkel azonos nevű orosz város Baltyijszkaja utcájában. A később pontosított adatok szerint összesen hét ukrán lövedék csapódott be a településre.
Az elhunyt férfi kezét szétroncsolta az akna - jelentette a Rosszija 24 hírtelevízió. Az állami tévé regionális tudósítójának jelentése szerint két másik ember is megsebesült a lövedék becsapódásakor. Egyiküket, egy idős asszonyt a robbanáskor keletkezett lökéshullám házának falához dobta, állapotát kielégítőnek tartják az orvosok.
Az orosz külügyminisztériumban kemény és konkrét diplomáciai válaszlépéseket helyeztek kilátásba Ukrajnával szemben a dél-oroszországi Donyeckben becsapódott lövedék és a férfi halála miatt. Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyinak azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy veszélyesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. Hozzátette, hogy a diplomáciai válaszlépések előtt tisztázniuk kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatosan.
Időközben az orosz külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének, amelyben "a szuverén Oroszország és állampolgárai elleni újabb agresszív cselekménynek minősítették a provokációt".
Karaszin az Itt Moszkva beszél című rádióműsornak kifejtette, az eset ismételten rámutat arra, hogy mielőbb be kell szüntetni a vérontást, és fel kell újítani a tárgyalásokat az úgynevezett kontaktcsoport keretében minden érintett bevonásával. A csoportban a kijevi hatalom képviselői az EBESZ és Moszkva közvetítésével tárgyaltak korábban a délkelet-ukrajnai szakadárokkal a délkelet-ukrajnai rendezésről.
A Rosszija 24 hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy korábban is több alkalommal csapódtak be lövedékek az Ukrajnával határos dél-oroszországi régió területére, de a vasárnapi az első eset, hogy a lövéseknek sebesültjei vannak. Múlt csütörtökön több aknavető-lövedék érte a Luhanszk megyével határos Rosztovi terület egyik határállomását, amely Novosahtyinszk település közelében van.
Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint az oroszországi Donyeck közelében lévő határátkelő működését is leállították, nem először.
A Zvezda orosz televízió munkatársának jelentése szerint a Rosztovi területnél egy ukrán katonai repülőgép megsértette Oroszország légterét, és az oroszországi Donyeck felé berepülve lövéseket adott le, vélhetően Ukrajna területén lévő célpontra.
Alekszandr Tyitov, a Rosztovi terület kormányának tájékoztatási hivatalának munkatársa közölte, hogy az ukrán határ mentén elhelyezkedő Donyeckből távolabbra telepítik az ukrán menekülteknek felállított 500 férőhelyes sátortábort.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése