Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 04. 10:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Kijev szerint csaknem egymillió "hadra fogható" férfi van Ukrajnában

Ukrán válság - Kijev szerint csaknem egymillió

Ukrajnában körülbelül egymillió férfi mozgósítható a Kelet-Ukrajnában folyó, terrorellenesnek nevezet hadműveletben való részvételre - jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője az egyik ukrán televíziónak hétfőn adott interjújában.

A szóvivő lehetségesnek nevezte, hogy a mostani mozgósításkor mintegy százezer tartalékos kapott behívót, de ezek mindegyikére sem lesz szüksége a terrorellenes erőknek. Tájékoztatása szerint a hadkiegészítő parancsnokságok jelenleg összesítik, hogy mekkora forrással rendelkeznek, a különböző fegyveres erők vezetésében pedig azt, hány és milyen képzettségű katonára van szükségük.
Liszenko ezzel cáfolta és az "információs hadviselés részének" nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a terrorellenes erők emberhiánnyal küzdenének, és azt is tagadta, hogy erőszakkal, az utcákról gyűjtenék be a "hadra fogható" férfiakat.
Az ukrán parlament július 22-i ülésén hagyta jóvá az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet. A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre "a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése" miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít át Ukrajna határaihoz, ami "külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét".
A rendelet elfogadása után a nyugat-ukrajnai Csernyivciben, a múlt héten pedig Kárpátalja több településén útlezárásokkal tiltakoztak a helyi lakosok a mozgósítás ellen.
Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter telefonbeszélgetésük során biztosította, hogy az ukrajnai katonai mozgósítások "nem etnikai alapon történnek".
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének információi szerint a részleges mozgósítás mostani, harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni.

Címkék: Ukrajna-konfliktus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése