Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb intézkedések a gyermekek jogaiért

Újabb intézkedések a gyermekek jogaiért

Megfontolja Navracsics Tibor az ombudsman javaslatát, amelyben a 14 és 18 év közötti gyermekek kihallgatására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát kéri. Székely László szerint az érintett gyermekek esetében a tanúkénti kihallgatásokon kötelezővé kell tenni a törvényes képviselők jelentétét. A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy mára sikerült minden megyében legalább egy speciális gyermekmeghallató szobát kialakítani, a 14 év alattiakat kötelező ilyen helyiségben kihallgatni. A meghallgatásokat végző rendőrök képzéseken vesznek részt.

A 14 és 18 év közötti kamaszokra vonatkozó rendőrségi kihallgatási szabályok felülvizsgálatát kéri Navracsics Tibortól az alapjogok országgyűlési biztosa – derül ki az ombudsman legújabb jelentéséből. Székely László arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy fontolja meg a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának kezdeményezését annak érdekében, hogy az érintett gyermekek tanúkénti kihallgatásán is legyen kötelező a törvényes képviselő jelenléte.

Az ombudsman szerint a gyermek korához, érettségéhez nem igazodó tanúkénti kihallgatás mély nyomot hagyhat a kamaszban, esetenként olyan hatások érhetik, amelyek feldolgozásához a későbbiekben szakember segítsége szükséges. Az ombudsman úgy látja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok nem rendezik megnyugtatóan a 14. életévét betöltött, de a 18. életévét meg nem haladó gyermek tanúkénti kihallgatásának szabályait.

A figyelmeztetések érthető módon való megfogalmazása mellett elengedhetetlen lenne a kihallgatás módjának, a kihallgatást végző személy képzettségének, illetve a gyermeket a jogai érvényesítésében segítő személy jelenlétének rögzítése annak érdekében, hogy a kamasz jogai ne sérüljenek. Székely szerint a kamaszok tanúkénti kihallgatására vonatkozó speciális szabályok hiánya visszásságot okoz.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán megkereste a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), ahol közölték: minden olyan javaslatot, észrevételt megfontolnak, amely erősíti a gyermekkorúak védelmét és a gyermekjogok érvényesülését.

A tárca ugyanakkor arról is tájékoztatta a lapot, hogy január 1-jéig minden megyében létrehoztak legalább egy gyermekbarát meghallgatószobát, de van olyan megye, ahol több ilyen speciális helyiség is működik. A gyermekkorú (14 év alatti) elkövetőket és áldozatokat kötelező ezekben a szobákban meghallgatni. A visszajelzések szerint a pszichológusok mellett a nyomozási bírók is használják ezeket a helyiségeket, ami azért nagyon fontos, mivel az általuk meghallgatott tanút a tárgyaláson már nem szükséges újra meghallgatni, így a gyermeknek nem kell többször felelevenítenie az átélt traumát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;