Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 15. 10:11, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Újabb hatalmas vihar tört rá Nagy-Britanniára

Újabb hatalmas vihar tört rá Nagy-Britanniára

Újabb hatalmas vihar tört rá szombat hajnalban Nagy-Britanniára.

Az Atlanti-óceán felől érkezett, 130-140 kilométeres óránkénti sebességű orkán ezúttal elsősorban Dél- és Délkelet-Angliát sújtja, beleértve Londont.
A viharnak már halálos áldozata is van: a délkeleti partok közelében egy brit turistahajó utasterét az ablakokat betörve egy hatalmas hullám árasztotta el. A Marco Polo nevű hajóról egy 70 éves asszonyt és egy 85 éves férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a szárazföldre; a férfi nem sokkal később meghalt. A hajó számos más utasa is könnyebben megsérült, őket a fedélzeten látták el.
Az ítéletidő komoly fennakadásokat okoz London légiforgalmában is, több érkező repülőgépet más városokba irányítottak át. Az American Airlines New Yorkból érkező késő esti járata például a londoni Heathrow repülőtér helyett az ír fővárosban, Dublinban szállt le, az ír nemzeti légitársaság, az Aer Lingus Dublinból Heathrow-ra, illetve az ugyancsak Londont kiszolgáló Gatwick repülőtérre tartó esti járatai pedig visszafordultak.
Az easyJet Budapestről Gatwickre közlekedő péntek esti járata le tudott szállni, de a cég több más, szintén Gatwickre tartó, később érkező járatát már átirányították más légikikötőkbe.
Nagy-Britannia az utóbbi hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli partjaira a tél eleje óta két-három naponta törnek rá özönvízszerű esőzésekkel kísért, rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok. A szombat hajnalban érkezett vihar a harmadik ezen a héten.
A brit meteorológia szerint hat évtizede nem volt a jelenlegihez mérhető súlyos árvízhelyzet a déli és a nyugati országrészekben.
A brit Környezetvédelmi Ügynökség 24 dél-angliai helyszínre adott ki súlyos árvízveszélyre figyelmeztető felhívást. A fegyveres erők 2200 katonáját mozgósították árvízvédelmi feladatokra, és háromezer további katonát készültségbe helyeztek.
A munkálatokba pénteken bekapcsolódott Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja, Károly trónörökös után a brit trón második számú várományosa, és öccse, Harry herceg is. A két herceg egy katonai alakulathoz csatlakozva a London nyugati határában fekvő Berkshire megye Datchet nevű kisvárosában erősítette homokzsákokkal a megáradt Temze gátját.
Vilmos indulatosan rá is szólt a jelenlétének hírére összegyűlt tévéstábokra, hogy ne őt filmezzék, hanem inkább álljanak be ők is homokzsákokat pakolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése