Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Június 07. 11:39, hétfő | Helyi

Trianonra emlékezett a város

Trianonra emlékezett a város

Június 4. 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon. Az első világháborút követő trianoni békeszerződés aláírásáról emlékeznek meg Mosonmagyaróváron vasárnap délután a Trianon kereszt emlékműnél.

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeznek országszerte, amikor is Magyarország elvesztette területének kétharmadát és lakosságának közel 60 százalékát. A himnusz után irodalmi összeállítással vette kezdetét a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett városi megemlékezés a Trianon kereszt emlékműnél.A helyi középiskolák tanulói mondtak verseket, majd egy dalt is meghallgathattak a résztvevők.

A műsor után Gajdics Ottó, újságíró, a Hír TV tartalmi igazgatója mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta, hogy "nem igaz, hogy egy nemzet csak más nemezetek kárára tud fölemelkedni. A modern nacionalizmus, a patriotizmus épp ezekben az időkben bizonyítja, hogy az együttműködő, az egymás sikereiben érdekelt nemzetek előtt soha nem látott perspektívák nyílnak meg."

Az ünnepi beszéd után Kiss Miklós evangélikus esperes, majd Kapui Jenő mosoni plébános mondott ökumenikus imát. A város vezetői, képviselői, szervezetei helyezték el ezután a tisztelet koszorúit a Trianon keresztnél, majd a Himnusz és a székely himnusz közös eléneklésével zárult a városi megemlékezés.

A teljes megemlékezést a Mosonmagyaróvár TV adásán június 19-én és 20-án lehet majd megnézni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.