Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 16. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Flesch Nonprofit Kft.

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

2010 novemberében, pont egy éve történt a FUTURA – tudományos, interaktív élménycentrum munkaterületének átadása. Beszámolunk arról, hol tart most az építkezés.

Az elmúlt egy évben az egész épület és a környéke is látványos változásokon ment keresztül. Közben elkészült a projekt honlapja, összeállt az a team, akik a fejlesztéssel és a marketinggel foglalkoznak. A lakosság számára szórólapokon, kisebb előadásokon mutatták és mutatják be a készülő új élménycentrumot.

2010 novemberében elsőként a magtár mögötti melléképületet bontotta el a kivitelező. 2011 év elején a meglévő műemlék épületen belüli födém faszerkezetek bárdolásával, felújításával, a födémek áttörésével, rovar és kártevők elleni védelmével folytatódott a munka, valamint a meglévő földszinti aljzatbeton feltörésével.
Az év további részében a toldalék (két henger) épületrész pincetömb kiemelése és alapozása után a vasbeton fal- és födémszerkezetek zsaluzása és betonozása zajlott, a meglévő épület alapjának megerősítésével. Ezzel párhuzamosan a menekülő lépcső és liftakna alapozása is megtörtént, majd a menekülő lépcső acél tartószerkezeti elemeit helyezték el.
A meglévő épület földszintjén teljes hosszában végigmenő gépészeti alagutat alakítottak ki, amelyben és a felette lévő szinteken is elkezdődött a gépészeti, villamos, audiovizuális, gyengeáramú, tűzoltó és tűzjelző alapvezetékek kiépítése. A födémeken elhelyezték a 3 cm vastagságú táblás elemeket.

2011 nyarán kezdődött a meglévő épület külső felújítása, mely tartalmazta a részbeni homlokzat leverését, és visszavakolás után a meglévő és megmaradó nyílászáró kő keretek felújítását. Ez a munkafolyamat mostanra befejeződött, és a lakosság számára is látványos változást mutat a megújult magtár épület. Szintén nyáron készült el az épület geotermikus fűtéséhez szükséges termelő-nyelető kutak fúrása. Ugyancsak véget ért a tetőszerkezet héjazatának leszedése, tetőfóliázása, új tetőlécezése, a meglévő cserép visszaépítése és az ezekhez kapcsolódó bádogos szerkezetek kicserélése. Már belül kiépítették a gipszkarton válaszfalakat, befejezték a tetőtéri hőszigetelést.

Elkészült az Enge J. utcai parkoló, melyet ideiglenesen át is adtak, hogy használhassák a Fehér Ló Közösségi Ház vendégei. Továbbá befejezték az új épületrész pincei hő- és hangszigetelését. Elkezdődött a magtár épületben lévő lift építése.

Jelenleg a hengerek külső hőszigetelése, az alumínium tartószerkezetek felerősítés és a faburkolat felhelyezése folyik. Az utcai előlépcső szerkezetépítését kezdték, valamint az út és parkoló építését, a homlokzati nyílászárók beépítését, továbbá a lakatos szerkezetek építését (főlépcső, előtető, lift, szellőzők, rácsok).

Az elmúlt hónapokban szórólapokon és tájékoztató előadásokon keresztül ismertették meg a helyi lakosságot a készülő beruházással, és létesítménnyel. Ez a munka egyre intenzívebbé válik a jövőben, ahogy a munkálatok a végéhez közelednek.

További információ a www.futuramoson.hu honlapon találhatók!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.