Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Július 12. 11:56, kedd | Helyi
Forrás: Flesch Nonprofit Kft.

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

ÁTÉLNI, KUTATNI, JÁTSZANI - FUTURA

A „FUTURA - Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása” című pályázat keretében az országban egyedülálló projekt valósul meg, melyet 2011. március 25-én mutattak be a nagyközönség számára.

Akkor ismerhette meg a sajtó és a lakosság a FUTURA fejlesztési referensét, Fűzfa Zoltánt. Azóta is sokak számára ismeretlen lehet, mi is az a FUTURA Science Center, avagy Természettudományi Élményközpont. Fűzfa Zoltán a FUTURA projektet Varsóban képviselte a science centerek találkozóján.

A fejlesztéssel kapcsolatos munkák az építkezéssel, kivitelezéssel és a marketing munkával párhuzamosan folyamatosan zajlanak. A közreműködő szakemberek igyekeznek minél több tapasztalatot összegyűjteni, hogy a 2012-ben nyíló tudományos, interaktív élménycentrum minden korosztály és réteg számára vonzó legyen.


Fűzfa Zoltán fejlesztési referens 2011. május 26-28-án, Varsóban képviselte a FUTURA projektet az Ecsite Annual Conference 2011 című konferencián, a Science Centerek nemzetközi találkozóján.


Fűzfa Zoltán összeállított egy rövid tájékoztatót arról, mit is jelent a science center és mi várható majd 2012-től Mosonmagyaróváron.
„Az elmúlt évszázadban hihetetlen sebességre kapcsoltak a tudományok. Korábban elképzelhetetlen méretek váltak megismerhetővé, akár a mikro-, akár a makrokozmoszban. De ezek már specializált kutatókat, hatalmas laboratóriumi hátteret igényelnek. Az oktatási rendszer pedig próbál lépést tartani ezzel, de ez nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Erre a felismerésre jutott Frank Oppenheimer az 1960-as évek Amerikájában, amikor San Francisco városvezetését meggyőzte egy teljesen újszerű oktatási központ létrehozásáról. Egy használaton kívüli Vásárközpontot kapott meg a célra és helyi cégekkel, mérnökökkel karöltve munkához látott és 1969-ben megnyílt az első Science Center, az EXPLORATORIUM. Oppenheimer 1985-ig vezette és az ő szárnyai alól kerültek ki azok a lelkes mérnökök, diákok, akik napról napra az újításokon fáradoznak, így lehetséges, hogy máig az övék Glóbuszunk legmeghatározóbb Science Centere. Fizikusként kezdetben főleg a fizikai jelenségek látványos bemutatására törekedtek, de hamar felismerték, hogy szinte minden földrajzi, biológiai jelenség is fizikai törvényszerűségek szerint működik, így hamarosan látványos gejzíreket, szobai tornádót is építettek. Sikerük óriási volt, sorra nyíltak az USA-ban a hasonló központok, általában egyetemekkel, kutató laboratóriumokkal karöltve, de mindenütt jelentős központi támogatással. Jelenleg ezernél is több kisebb nagyobb központot tartanak nyilván, csak Ausztriában 100-nál többen csatlakoztak a Science Centre Hálózathoz. Az elmúlt években volt szerencsém jó néhányat bejárni közülük és örömmel tapasztaltam, hogy a jelenségek itt is, ott is, csak ugyanúgy működnek, legyen szó a folyékony nitrogénről, vagy a víz áramlási formáiról. Eleven Földünk, akár egy apró vízcseppben, vagy az óriási óceánokban, hasonló törvények szerint működik. Amitől jó, vagy jobb egy ilyen központ, az a tálaláson múlik, mennyire tudja a látogató saját tempójának, korábbi tapasztalatainak megfelelően felfedezni azokat. Alapvetően háromféle módon fedezhetjük fel a dolgokat: a kiállítás eszközeinek kipróbálásával, szakember által bemutatott látványos előadással (science show), és a műhelyben önálló, de felügyelt kísérletekkel (workshop).


A FUTURÁ-ban mindegyikre lesz lehetőség. Bízunk benne, hogy a családok hétvégi programja mellett, rengeteg visszatérő diákcsapatunk is lesz, hiszen ugyanarról a témáról, évről évre lehet több, és alaposabb tapasztalatot szerezni. És ezek a tapasztalatok minden tankönyvnél és ékesszóló tanításnál többet érnek! 17 éves tanári tapasztalattal hátam mögött jelenthetem ki ezt.”
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.