Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 22. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Flesch Nonprofit Kft.

Tizenöt férőhellyel bővült és felújították a Hajléktalanok Átmeneti Szállását

Tizenöt férőhellyel bővült és felújították a Hajléktalanok Átmeneti Szállását

A Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt két pályázaton is sikeresen szerepelt a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény.

A projektek 2010 tavaszán kezdődtek és idén tavasszal zárultak. A Hajléktalanok Átmeneti Szállásának felújított és bővített épületének átadására minden hivatalos eljárás végeztével most kerül sor, 2011. szeptember 21-én 14 órakor: Nyitrai Imre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociálpolitikáért Felelős helyettes államtitkára és Dr. Nagy István a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás elnöke adják át.

A „2010-INT-27 Intézményi férőhelyek bővítése Hajléktalanok Átmeneti Szállásán” című pályázaton 18.400.000 forintot nyert a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, melyet 3.840.000 forint önrésszel egészített ki Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata. A beruházás keretében 15 férőhellyel bővült a Hajléktalanok Átmeneti Szállása (28 férőhelyről 43-ra). A 109,34 m2-es, akadálymentes bővítményben helyet kapott négy lakószoba, egy betegszoba, valamint WC, zuhanyzó és egy mosókonyha.


A „2010-INT-29 Energetikai korszerűsítés a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán” című projekt keretében 3.875.000 forint támogatást kapott a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, melyhez Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 440.000 forint önrésszel járult hozzá. A pályázat eredményeképpen a meglévő, korszerűtlen épület homlokzati és födém szigetelése valósult meg, továbbá a nyílászárók cseréje és új kazán beépítése.
A legfőbb problémát az épület üzemelésében az jelentette, hogy a nagy kihasználtság miatt fokozott a páraterhelés, és ezt hagyományos szellőztetéssel nem lehet kezelni. A penészgombák elszaporodása káros az egészségre, és kifejezetten veszélyes a legyengült, illetve kevésbé ellenálló szervezetre. További gondként jelentkezett, hogy sem az épület nagysága, sem tagolása alapján nem tudtak az ellátottak számára differenciált ellátási formákat biztosítani, holott ez a szakmai munka eredményességét segítené. A program előtt meglévő épület tervezésénél nem vették figyelembe a nemek szerinti megoszlást, nem rendelkeztek a segítő és a kliens személyes beszélgetésére alkalmas helyiséggel, betegszobával, foglalkoztatáshoz megfelelő helyiséggel. Nagy szükség lenne egy kis interjúszoba kialakítására, ahol négyszemközt tudna a kliens és a szociális munkás beszélgetni, erre jelen pályázat kereteiben sem volt lehetőség.


Az energetikai felújítási program végeredményeként az épület fajlagos primer energiaigénye jelentősen csökkent.
A két pályázat ésszerűvé tette az együttes közbeszerzési eljárás kiírását, így a megvalósítás párhuzamosan zajlott. A beruházással a megnövekedett szükségletek kielégítése különösen a téli időszakban biztosítható lesz. Az ellátás iránt 2008 óta folyamatosan növekvő igény regisztrálható. A mennyiségi növekedés a hajléktalan személyek összetételében is változást okozott, jelentősen nőtt a fiatalok és a nők aránya.

A projektek célja volt az is, hogy az egyénre szabott, szakmailag differenciáltabb ellátáshoz tudják biztosítani a feltételeket, és kialakítsák a megfelelő ellátás és szakmai munka alapvető követelményeit. A bővítés-fejlesztés érinti a Nappali Melegedő szolgáltatásait igénybe vevő személyeket is, a közterületen tartózkodó, vagy nem lakás céljára szolgáló épületekben meghúzódó hajléktalanokat, akikkel utcai munka keretében tartják a kapcsolatot, illetve a szálló jelenlegi lakóit is.
A program célja volt, hogy az ellátottak részére komfortos, egészséges, biztonságos környezetet tudjanak biztosítani (folyamatos meleg víz ellátottság, egyenletes, állandó fűtés, száraz, penészmenetes falak).

További információ a www.mosonmagyarovarikisterseg.hu és a www.szocmkt.hu honlapokon található!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.