Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. December 05. 11:08, péntek | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Önkormányzat

Tisztelgés az egyesített város első polgármestere előtt

Tisztelgés az egyesített város első polgármestere előtt

Sattler Alapítvány alapítását kezdeményezi a polgármester

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Széchenyi Polgári Kör december 4-én Dr. Sattler Jánosra, az egyesített város első polgármesterére emlékezett a magyaróvári temetőben levő nyughelye előtt. Az eseményen részt vettek fia, ifjabb Dr. Sattler János és felesége, Stipkovits Pál egykori polgármester, a város Képviselő-testületének tagjai, valamint egyházi és hivatali vezetőink. Dr. Árvay István polgármester megemlékező beszédében elmondta, fontosnak tartja, hogy e napon, a korábbi és mai városvezetők, a megjelentek együtt álljanak meg a hivatali és napi munkát félre téve egy olyan kivételes egyéniség, páratlan érző lelkületű politikus sírja előtt, aki meghatározó módon tudatosan alakította Mosonmagyaróvár Város fejlődését és arculatát.

A most ötven éves polgármester számára meghatározó volt, hogy az ötven évesen elhunyt első városvezető sírja előtt tisztelegjen és ő is visszatekintsen, a 70 év eseményeire.

Ismertette Dr. Sattler János felfelé ívelő életútját, melyben nem volt váratlan, hogy 1925-ben, majd 1929-ben és 1939-ben őt választották meg a város első polgárának.

Hivatali esküjében ígéretet tett arra, hogy városa anyagi, erkölcsi, szellemi és kulturális haladásának fogja minden idejét és erejét szentelni. Munkássága, életútja igazolja, ennek valóban eleget is tett. Hivatalnokként óvatos és takarékos gazdálkodást folytatott. Nem ígért hangzatos programokat, hanem az élet által hozott sokféle feladat megoldását vállalta.

Főleg gazdaságossági szempontokból volt vezér személyisége Magyaróvár és Moson 1939-es egyesítésének. A polgármester kijelentette politikusként, akik itt állnak, városvezetők és képviselők felelősek azért, hogy amit tesznek, tudatosan és jól tegyék, szolgálattal, alázattal és tudással annak érdekében, hogy egykor majd utódaik, a város leendő polgárai rájuk is így emlékezzenek.

Dr. Árvay István néhány nappal ezelőtt meglátogatta otthonában ifjabb Dr. Sattler Jánost, aki hozzájárulását adta ahhoz, hogy édesapja, dr. Sattler János nevét viselje az az alapítvány, melyet a város vezetője első havi polgármesteri jövedelméből hoz létre. Az alapítvány első feladata a sírhely rendbetétele, legfőbb feladata pedig a szociális indíttatású városi civil kezdeményezések támogatása lesz. Ezt követően Dr. Sattler János sírját Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata nevében Stipkovits Pál egykori polgármesterrel és Fehérné Bodó Mariann jegyzővel megkoszorúzta; a Széchenyi Polgári Kör képviseletében Moldoványi Géza elnök, a Sattler házban működő Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. nevében pedig Kosár Tibor ügyvezető igazgató és Dr. Frauhammer Csaba képviselő helyezett el koszorút.

(A polgármesteri beszéd a www.arvayistvan.com honlapon olvasható teljes terjedelmében.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.