Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. November 15. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Global Alkusz Kft.

Tippek, tanácsok a gépjármű felelősségbiztosítás megkötéséhez

Tippek, tanácsok a gépjármű felelősségbiztosítás megkötéséhez

November, a gépjármű felelősségbiztosítás-váltás hónapja!
Spórolj Te is a kötelezőn, de ne elégedj meg ennyivel!

A felelősségbiztosítás lényege, hogy ha valakinek nem szándékosan kárt okozunk, akkor a kár összegét a biztosító részben vagy teljes egészében átvállalja. A legközismertebb felelősség biztosítás a kötelező gépjármű felelősség biztosítás.

A nevében is benne van, hogy kötelező, tehát akinek gépjárműve van, az a biztosítás megkötése nélkül nem vehet részt a közlekedésben. A jogalkotók így védik a balesetben vétlenül résztvevők érdekeit. Ha a biztosító nem állna helyt, és nem lenne ez a kötelező elem, akkor bizony nagy bajba kerülnénk egy figyelmetlenségből okozott, esetenként több milliós kártérítéssel a nyakunkban. Persze a balesetben résztvevő vétlen fél számára is kiemelten fontos, hogy biztosan megkapja az elszenvedett kár forint értékét.

Ha nem lenne ilyen biztosítás, akkor ezt az esetleges kárigényét mindenkinek saját magának kellene érvényesíteni a károkozóval szemben. A biztosítótársaságok annak érdekében, hogy kiszűrjék a fokozottan veszélyes vezetőket, és díjazzák a balesetmentes sofőröket, úgynevezett Bonusz-Malus rendszert alkalmaznak. Minden egyes balesetmentesen levezetett év egy bónuszfokozatot jelent.

A maximum elérhető besorolás a Bonusz10. Egy bónuszosztály 5% kedvezményt jelent az alapdíjból, azaz a legjobb vezetők 50%-kal kedvezőbb díjat kapnak! Amikor balesetet okozunk, a kifizetett kárösszegtől függően több bónuszosztályt is visszaeshetünk! A legrosszabb fokozat a Malus4, az itt az alapdíjhoz képest 20%-os felárért juthatunk biztosítási védelemhez!

Online kalkulátor itt (kattints a képre!):

Az autósoknak évente egy alkalommal van lehetősége megválasztani azt a biztosítótársaságot, ahol a kötelező biztosítást meg fogják kötni. A biztosítók különböző kritériumok szerint alakítják ki a díjaikat. Emiatt nagyon körültekintően kell eljárni, mert egyes kategóriákban a díjkülönbség tízezres nagyságrendű is lehet. A 2010 előtt vásárolt autóknál egységesen mindenki január elsején válthat. Ez esetben

  • a szerződés írásbeli felmondásának határideje: november 30.,
  • az új szerződés megkötésének határideje: december 31.

A 2010 után vásárolt gépjárművek esetében pedig a biztosítás megkötésének hónapján.

Mindkét esetben a szerződést írásban fel kell mondani az évforduló előtt legalább 30 nappal!

Következő témánk:

Mire kell különösen figyelni a szerződéskötés megkötésekor 2013-ban?

A cikket a Global Alkusz Független Pénzügyi Képviselet támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.