Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Június 08. 08:10, péntek | Helyi

Tegnap köszöntötték a hulladékgazdálkodási rajzpályázat nyerteseit

Tegnap köszöntötték a hulladékgazdálkodási rajzpályázat nyerteseit

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv keretében 3.643.931.836 Forintból valósul meg.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a "Mosonmagyaróvári Nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése" című projektje az Új Széchenyi Terv keretében 3.643.931.836 Forintból valósul meg, melyből az Európai Unió Kohéziós Alapja és a hazai központi költségvetés által támogatott rész 2.837.165.328 Forint. Az érintett 71 tagönkormányzatnak saját forrásként 806.766.508 Forint önrészt kell biztosítaniuk a beruházás megvalósulásához. Az önrész mértékét jelentősen csökkenti a közbeszerzési eljárás során 15 évre szolgáltatónak és üzemeltetőnek kiválasztott Rekultív Kft. által fizetendő 500 MFt-os koncessziós díj.

A projektet előkészítő pályázatban a Társulás vállalta egy olyan rendszer létrehozását, amely megteremti a lehetőségét a keletkezett hulladékok csökkentésének és a begyűjtött hulladékok lerakótól történő eltérítésének. A begyűjtött hulladékot csökkenti a házi komposztálás megvalósítása, a zöldhulladékok komposztálása, a lerakótól történő eltérítést szolgálja az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtése és a vegyesen gyűjtött hulladék termikusan hasznosítható részének kinyerése.
Az aláírt Támogatási Szerződés szerint a fenti elveknek megfelelően az alábbiak valósulnak meg: Kiosztásra kerül 10.000 db komposztáló edény a városi zöldövezetes lakónegyedekben. Feladata az otthon képződő, komposztálható hulladékok érlelése, otthoni komposzt előállítása. Kiosztásra kerül ugyanezen körben 10.000 db zöldhulladék gyűjtő edény a keletkező zöldhulladékok (fű, lomb, stb.) szervezett begyűjtésének elősegítésére. A városi több emeletes lakókörzetekben kihelyezésre kerül 300 db 1100 literes zöldhulladék gyűjtő edény.
A szelektív gyűjtés hatékonyabbá tétele érdekében kiosztunk a lakosságnak 25.000 db házi szelektív gyűjtőedényt. Ebből csak az egy fős háztartások maradnak ki, a több lakásos házakhoz már adunk ilyen edényt. Az edény méretek 60-240 literes között lesznek.


Ugyancsak a szelektív gyűjtést szolgálja az újonnan létesítendő 166 db hulladékgyűjtő sziget. Minden településen létesül legalább egy. Szigetenként 4 db edény kerül kihelyezésre a műanyag, papír, fém és üveghulladék gyűjtésére. Az edények mérete városokban 1,5 m3, egyéb településeken 1,1 m3. Az edények színe azonos lesz, csak a bedobó nyílások színe különbözteti meg az egyes edényeket.
Létrehozunk 10 db hulladékgyűjtő udvart az alábbi településeken: Beled, Halászi, Csorna, Jánossomorja, Kimle, Kóny, Lébény, Mosonmagyaróvár, Rajka, Szany. A hulladékgyűjtő udvarban leadható papír, fém, textil, üveg, építési törmelék, gumiabroncs, elektronikai hulladék, kertészeti hulladék, lom és fahulladék. Leadható ezen kívül lakossági veszélyes hulladék, jellemzően lejárt gyógyszer, akkumulátor, elem, festék, hígító, más vegyszer, stb. A hulladékgyűjtő udvarok nyitvatartási idővel rendelkeznek, zárt létesítmények.


Megépül a jánossomorjai regionális központban két üzemcsarnok, amelyben elhelyezésre kerül egy válogató sor a szelektíven gyűjtött hulladék válogatására. Ez kiváltja a most is működő válogató sort, lényegesen hatékonyabb lesz, hét frakcióra lehet majd válogatni és a dolgozók számára is klimatizált munkahelyet teremt. A másik üzemcsarnokban kerül elhelyezésre a mechanikai feldolgozó sor, ennek feladata a beérkező lakossági és intézményi vegyes hulladék aprítása, az aprítékból a fémrészek kiválogatása, majd az anyag fajsúly szerinti szétválasztása, ez egyben az éghető és nem éghető frakciók szétválasztását is jelenti. Cél a kb. 16-20 MJ/kg fűtőértékű éghető frakció kiválasztása, cementgyári égetésre való előkészítése. A két csarnok mellé a dolgozók számára új szociális épület létesül.

A projekt befejezésének határideje 2013 június 30. Megvalósulását követően a mosonmagyaróvári hulladékgazdálkodási nagytérség a kor színvonalának megfelelő rendszerrel fog rendelkezni, amely jelentősen javíthatja az itt élő emberek életkörülményeit. Ehhez szükséges a lakosság hulladékkezeléssel, elhelyezéssel kapcsolatos szemléletének formálása is, ez is része a projektnek.

A 71 település általános iskolásainak „Közösen a környezetért” címmel rajzpályázat került meghirdetésre, melyre közel 200 pályamű érkezett. A Borbély Károly festőművész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Vizuális Nevelési Intézeti Tanszék tanszékvezetője vezette szakmai zsűri, korcsoportonként 3-3 díjat, és különdíjakat ítélt oda.

6-10 éves korcsoport díjazottjai:

1. HELYEZETT: (megosztott 1. helyezettek)
Gősi Mihály, Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
Kovács Roland, Móra Ferenc Általános Iskola, Mosonmagyaróvár
2. HELYEZETT:
Pásztor Natália, Általános Iskola Mosonszolnok
3. HELYEZETT:
Seres Anna, Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Timaffy László Tagiskola, Hédervár


ÖTLETDÍJ:
Németh Anna, Móra Ferenc Általános Iskola és Óvoda, Rábatamási


KÜLÖNDÍJ:
Kertai Dzsenifer, Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános iskola, Speciális Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó, Csorna
Horváth Cintia, Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános iskola, Speciális Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó, Csorna
Horváth Nikolett, Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános iskola, Speciális Szakiskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Nevelési Tanácsadó, Csorna
Varga Viktória, Általános Iskola, Enese


OKLEVÉL:
Fehér Dóra és Barabás Fanni, Mikrotérségi Általános Központ Beled
Korcz Dávid, Levéli Németh Nemzetiségi Iskola
Fekete Martin, Szent István Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szil, II. számú Tagiskola Vág
Tatai Lilla, Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye, Somogyi József Általános Iskola, Ásványráró
Dinkel Laila, Általános Iskola Mosonszolnok
Balázs Laura, József Attila Általános Iskola rábapordányi Tagintézménye, Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér, Rábapordány

11-14 éves korcsoport díjazottjai:

1. HELYEZETT:
Varga Kata, Általános Iskola, Enese
2. HELYEZETT:
Fehér Ágnes, Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom
3. HELYEZETT:
Baranyai Vica, Lőrincze Lajos Általános Iskola, Hegyeshalom

A díjazott rajzok felhasználásával, a következő tanévre órarend készül, amelyet a 71 település összes általános és középiskolás diákja megkap szeptemberben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.