Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Április 07. 07:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Jánossomorja Televízió

Tankgránátot forgatott ki

Tankgránátot forgatott ki

Veszélyes második világháborús tankelhárító gránátot találtak Pusztasomorja határában. A hanságfalvi út mentén dolgozó traktor fordította ki a földből az RPG 40-es kézigránátot.

A vezető vasdarabnak vélte és kihajította a föld szélére. Ez a gránáttípus a 2 centis páncélt is átütötte és 50 méterig rombolt.

A gazda csak a dobás után ébredt rá, hogy mit találhatott, és értesítette a helyi rendőrőrs munkatársait, akik biztosították a helyszínt a tűzszerészek kiérkeztéig. A harceszköz erősen rozsdás, sérült burkolatú volt már, de a szakemberek megvizsgálták, és szállíthatónak minősítették, mivel nem volt kibiztosítva. A vizsgálat közben a környéket lezárták a rendőrök, mivel a gránát 50 méterig romboló hatású volt.

A gránát

Az RPG 40-es szovjet páncélelhárító gránátot a tankok, páncélos járművek ellen használták, még kézzel dobva. A második világháború során végig rendszerben állt a szovjet haderőnél, 20-25 mm-es páncél átütésére is képes volt. Közel 7 dkg TNT robbanóanyagot tartalmazott, teljes súlya közel másfél kiló, nagyjából 25-30 méterre tudták eldobni, és húsz méteres körzetben hatásos volt a páncélzatok ellen. A Panzer IV. és Panzer V. - Párduc harckocsik páncélzatával azonban már nem boldogult, ezért vezették be 1943-ban az RPG-43-as kumulatív gránátot, ami már vállról indítható volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.