Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. November 06. 11:45, szerda | Helyi
Forrás: saját

Táncolj a szíved dobbanására!

Táncolj a  szíved dobbanására!

Immár a VI. Óvár-Kupa, Akrobatikus rock&roll utánpótlás verseny és területi bajnokság kerül megrendezésre ezen a hétvégén Mosonszolnokon.

Ezzel kapcsolatban készítettünk interjút Bognár Csabával a Pulzus TSE edzőjével és a verseny szervezőjével, hogy még több információt - és nem utolsósorban kulisszatitkot - tudjunk meg a rendezvényről.

6. alkalommal kerül megrendezésre Nyugat-Magyarország egyik legszínvonalasabb akrobatikus rock & roll pontszerző táncversenye, az Óvár-Kupa. Emlékszel még, hogyan szerveztétek az első találkozót?
Az első rendezvény előkészítésében még nem vettem részt, csak versenyzőként indultam akkori párommal, ezért csak magáról, a versenyről tudok pár szót említeni.
A 2008-ban meghirdetett I. Óvár-Kupa még - a mostani délelőtti versenyhez hasonlóan - utánpótlás verseny volt, amire a résztvevők a Balaton közeli településekig bezárólag neveztek. Így az kevesebb versenyzővel és nézővel megrendezett esemény volt, akárcsak a rákövetkező évben szervezett II. Óvár-Kupa. Ezeknek a Flesch Károly Kulturális Központ adott otthont.

Mind a két versenyről rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett, ezért úgy döntött az akkori vezetőség, hogy 2010-ben beadja egy területi pontszerző verseny rendezési kérelmét. Így méltán mondhatom, hogy az I. Óvár-Kupa sikere nagymértékben hozzájárult ahhoz a lelkesedéshez, amely a mai napig hajtja a rendezőket, hogy ugyanazt, ha nem magasabb színvonalat biztosítsanak a versenyzőknek és nézőknek a rendezvény során.


Mi változott azóta?
A legfontosabb a verseny típusa. 2010-től egyesületünk az év első területi pontszerző versenyeit rendezte az elmúlt 3 évben, idén pedig az utolsó rendezési jogát kaptuk meg, mely egyben a területi ranglista bajnoki címért is folyik.
A másik nagy szembetűnő változás az elsőhöz képest, a helyszín, hiszen immáron 4. alkalommal Mosonszolnok ad otthont ennek a nívós rendezvénynek.
Sok egyéb kisebb dolog között a rendezői gárda összetétele is körülbelül 50 %-ban megváltozott.


Az eseménynek a Mosonszolnoki Sportcsarnok ad otthont. Miért éppen ez a helyszín?
Mint ahogy említettem, korábban Mosonmagyaróváron került megrendezésre a Flesch Károly Kulturális Központban az I. és II. Óvár-Kupa, amelyek még csak utánpótlás versenyek voltak. A tánctérre vonatkozóan nem voltak konkrét előírások. A 2010-ben megrendezett első Magyar TáncSport Szakszövetség által jóváhagyott területi pontszerző versenyünkre viszont a szakág által előírt szabályok vonatkoztak, így többek között a táncparkett méretére is. A művelődési ház színpadja egyszerűen kicsinek bizonyult, ezért egy olyan helyet kellett keresni, ami minden kritériumnak megfelel, és a környéken ennek egyedül a Mosonszolnoki Sportcsarnok tudott eleget tenni.
Mi magunk, a rendezők is nagyon sajnáljuk, hogy Mosonmagyaróvár sajnos nem rendelkezik olyan sportkomplexummal, mely egy ilyen verseny előírásainak megfelelne.


Idén mikor kezdtétek el szervezni a rendezvényt?
A versenyrendezési kérelem beadását már egy évvel ezelőtt megtettük, amelyet a 2013 januárjában kézhez is kaptunk. Támogatókat még a nyár vége felé elkezdtünk keresni, míg az oklevelek, versenykiírások, programterv, reklámanyagok elkészítése, az egyeztetések valamint a díjak, és kisebb ajándéktárgyak beszerzése szeptemberre és októberre maradt.

Hány fellépő (csapat/egyéni) regisztrált az idei megmérettetésre?
A 2 versenyre összesen 72 páros, 49 kisformáció és 12 nagyformáció nevezett Nyugat-Magyarország 12 klubjából, akik a Nagy Rock & Roll Szombat Mosonszolnokon program főszereplői is lesznek egyben.
Délelőtt lesz az utánpótlás verseny, majd 13.00 órától kezdődik a területi bajnokság.

Mit jelent az utánpótlás verseny helyezettjeinek ez az eredmény?
Ennek a megértéséhez az egyesületünknél működő fokozatos feljebbjutási rendszert szeretném elmagyarázni, amely sok más társulatnál is hasonlóan működik.
Ennek a programnak a lényege, hogy a táncosok kezdetben úgynevezett házibajnokságokon vehetnek részt, ahol csak az egyesület versenyzői mérik össze tudásukat. Ha a saját kategóriájában valaki 2-szer első helyezést ér el, akkor javasoljuk az utánpótlás versenyeken való indulást.

Ezek már klubok közötti megmérettetéseket jelentenek, jóval nagyobb számú induló mellett, idegen pontozóbírókkal és közönséggel. Ez lényegében az előkészítését szolgálja a pontszerző versenyeken való indulásnak, amelynek nálunk a saját kategóriában megszerzett minimum 2 dobogós helyezés a feltétele.

Természetesen ennél sokkal nagyobb jelentőséggel bír a versenyzők fokozatos sportolói személyiségfejlődésében mind az eredmény, mind a verseny.


10 kategóriában lépnek színre a versenyzők. Bemutatnád ezeket pár szóban?
Természetesen. A 10 kategóriából 4 páros, a másik 6 pedig formációs.
A páros gondolom mindenkinek egyértelmű, az ezen belüli 4 kategória pedig a korcsoportokat jelenti, amelyekhez eltérő zenetempó és táncidő tartozik.

A legkisebbek 10 éves korig children, 8-14 között serdülő, 11-17 éves korig pedig junior kategóriában indulhatnak, utóbbi pedig a végrehajtható „félakrobatikákkal” átmenetet jelent az előbbi 2 és a Felnőtt „C”- a területi versenyen ez lesz megtekinthető – „B” és „A” kategóriák között, ahol a lányok már szinte repülnek az akrobatikák közben.
Formációknál pedig létszám és szintén korosztály szerint csoportosítanak. A különbözőség ismét a zenetempóban és időkorlátban, valamint kisformációk esetében 4-6 fő, míg nagyformációnál 7-12/8-12/8-16 fő táncolhat együtt. Itt children, junior és felnőtt formációk vannak, melyek közül az utóbbinak 2 típusa van, a „sima” felnőtt, illetve a felnőtt nemzeti kis-és nagyformáció, amelyek a végrehajtható akrobatikák nehézségben különböznek.


A versenyt a Pulzus TSE szervezi. Milyen programok várnak még rátok idén? És jövőre?
A mostani versenyen is induló junior párosunk előtt még ott áll a Magyar Bajnokság, illetve decemberben egy karácsonyi jótékonysági gálaműsorral zárjuk az évet, ahová sok szeretettel várunk majd minden érdeklődőt. A következő évben pedig szeretnénk egy országos méretű versenyt szervezni, valamint jövőre is Utánpótlás, Területi, Országos, Európa- és Világversenyek és ezeket megelőző kemény és vidám edzések elé néznek táncosaink és jómagunk.


Mit üzennél az InfoMóvár olvasóknak kedvcsinálóként – ha mindez még nem lenne elég? :)

Azt javaslom mindenkinek, hogy aki csak teheti, látogassa meg a rendezvényt, mert izgalomban, jókedvben és szórakozásban garantáltan nem lesz hiány és igazán átélni is csak személyesen lehet azt a fajta hangulatot, amely a versenyek során megtalálható. De ha valaki egy kis ízelítőt szeretne kapni, az a www.pulzustse.hu weboldalon promo videót, programtervet, és rajtlistát is talál, illetve mi magunk is szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

Végezetül pedig szeretném megköszönni a táncosaink szüleinek, és támogatóinknak, többek között az InfoMóvár-nak a sok-sok segítséget, akik nélkül ez a verseny nem jöhetne létre.

Szerkesztő: Nemes Claudia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.