Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. November 10. 09:16, kedd | Helyi
Forrás: Saját

Szűrőnap és ünnep a Karolina Kórházban

Szűrőnap és ünnep a Karolina Kórházban

2015. november 5-én és 6-án már 8. alkalommal került megrendezésre a Moson Megyei Nők Egyesülete által szervezett Női Szűrőnapok, melyek célja minden olyan egészségügyi szűrés elvégzése, ami kifejezetten a nőket érinti.

Az idei rendezvény fényét emelte, hogy az UFM Egyesült Habanyaggyártó Bt. és a Junkerwerk Linder GmbH ügyvezető igazgatója, Guntram Thurner egy több, mint félmillió forint értékű csecsemő újraélesztő készüléket adott át a Karolina Kórház Csecsemőosztálya részére.
A készülék jelentőségéről Dr. Bereczky Judit, a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály szakmavezető főorvosa beszélt:

„Ez a készülék az újszülöttek légzéstámogatására alkalmas. Amennyiben egy légzési zavarral küzdő újszülött jön világra, a gyors ellátásban ad segítséget. Az életben tartás elsődleges eszköze ilyen esetekben.”



Dr. Balogh Elek, a rendezvény házigazdája, a Karolina Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa is nyilatkozott kérésünkre:

A Női Szűrőnapoknak már hagyománya van Mosonmagyaróváron. 8 év után úgy gondolom, tradícióról is beszélhetünk.

Én személy szerint is nagyon jónak tartom a kezdeményezést, mert tulajdonképpen ez egy akció jellegű, figyelemfelhívó rendezvény, mely elsősorban a nőgyógyászati rákszűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet!
Ennek a két napnak nem az a célja, hogy minden Mosonmagyaróvár és környéki nőt ide zsúfoljunk és mindenkit leszűrjünk, hanem - a média segítségével és az emberek jelenlétével - egy kampányt indítsunk el és tudatosítsuk mindenkiben, hogy ez mennyire fontos!

Hány résztvevőre számítanak idén?

Elmondható, hogy nagyon sokan jelennek meg, és azt is észre lehet venni, hogy minden évben egyre nagyobb számban vesznek részt a nők ezeken a szűrővizsgálatokon. Nagy az érdeklődés és reméljük, hogy ezzel a szűrővizsgálatok hatásfokát és hatékonyságát is növelni tudjuk.

Volt arra példa, hogy valakinek ezen a szűrőnapon alatt derült ki valamilyen problémája?

Igen, természetesen! Úgy gondolom, hogy bőven 100 felett van azoknak a nőknek a száma, akik itt megjelentek. Természetesen elmondhatjuk, hogy jó hatékonysággal közülük is sokat ki tudunk szűrni. Őket utána továbbküldjük vizsgálatokra, illetve akit kell, a megfelelő terápiában részesítjük.

A Női Szűrőnapok életre hívója, a Moson Megyei Nők Egyesülete idén ünnepli 10. évfordulóját, ezért az esemény ebből a szempontból is ünnep volt. Ratkay Katalin, az Egyesület elnöke a rendezvény közben nyilatkozott az InfoMosonmagyaróvárnak:

10 éves az Egyesület. Mire vagytok a legbüszkébbek?

Összeszámoltuk, hogy 10 év alatt 10 millió forint fordult meg a kezünk között és mindig megtaláltuk azokat az intézményeket, ahol a legjobb helyen volt az éppen aktuális adomány. Kihangsúlyoznám az intézmény szót, hiszen abban már a legelején megállapodtunk a tagokkal, hogy egyéni segítséget nem nyújtunk, hanem mindig valamilyen közösséget, intézményt támogatunk, ahol egyszerre több ember élvezheti a segítséget. Igazából a kórháznak, a Családok Átmeneti Otthonának, Gyermekek Átmenetei Otthonának nyújtott segítségre vagyok a legbüszkébb, de például arra is, hogy az Éltes Iskolának játszóteret tudtunk építeni.

Minek köszönhető ez a rendkívül sikeres 10 év, amit magatok mögött tudhattok?

Megalakulásunk óta lett egyfajta bizalom irántunk – a cégek, vállalatok, magánszemélyek, egyesületek ránk merik bízni a pénzüket, mert tudják, hogy jó helyre kerül. De az is nyilvánvaló számunkra, hogy nemcsak kérni kell tudni, hanem megköszönni is. Ez nagyon fontos! Ezért is örülök annak, hogy itt van körünkben Thurner úr, hiszen ez a történet most nem rólunk szól, hanem róla, Bereczki főorvos asszonyról és a csecsemő osztályról!

Beszéljünk egy kicsit a szűrőnapról, hiszen ez szinte már hagyománynak mondható városunkban!

Így van és szerencsére az a tapasztalat, hogy egyre nagyobb az igény rá. Azt gondolom, hogy az emberek egyre inkább kezdenek rájönni arra, hogy a prevenciónak micsoda fontos szerepe van! Férfiaknál a prosztata-, vastagbél-, és a bőrdaganatok szűrésére, míg a nőknél a méhnyak rák, az emlő-, a vastagbél, illetve a bőrdaganatok szűrésére helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Minden évben van 6-8-10 olyan kiszűrés, ahol találnak az orvosok olyan elváltozásokat, amiből már akár a következő héten műtétre kerül sor… Azok, akik rá tudják szánni magukat, hogy egy ilyen délutánt velünk töltsenek, körülbelül 1 hónapnyi vizsgálaton eshetnek át.

Szerk.: Nemes Claudia, Párizs Eszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.