Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 19. 16:14, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Szombaton kezdődnek az országos táncművészeti fesztiválok

Szombaton kezdődnek az országos táncművészeti fesztiválok

Szombaton kezdődik a Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében a különböző korosztályokat megszólító fesztiválsorozat, márciusban ifjúsági és felnőtt,

április 21-én junior, május 12-én pedig gyermekkategóriában az Erzsébetligeti Színházban Budapesten.

A 27. Országos Táncművészeti Fesztivál egyben szakmai fórum is, hiszen a produkciókat szakmai zsűri értékeli. Az érdeklődők a szólók és duók mellett csoportok bemutatkozását láthatják klasszikus balett, karakter-, társas, modern, kortárs és dzsessztánc, valamint hip-hop kategóriákban.

A pedagógusok tiszteletére június 8-án gálaműsort rendeznek, amelyen átadják a szövetségi életmű-, Táncművészetért, Táncoktatásért és nívódíjakat, valamint a Jeszenszky Endre-díjat a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége célja a táncművészet megszerettetése, a gyermekek és az ifjúság minőségi művészeti nevelése - hangsúlyozta Török Jolán, a szövetség elnöke a rendezvényeket bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a táncpedagógusok, akik fejlődésben lévő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, nagy felelősséget vállalnak hivatásuk közben. A tánc fejleszti az emberi testet, az izomzatot és ízületeket, emellett pedig el kell érni, hogy örömöt adjon a résztvevőknek és lássák a táncpedagógus által kitűzött célt. Ennek a napi próbatermi munkának a megmutatására jött létre a fesztiválrendszer - mutatott rá, hozzátéve: a táncpedagógia, művészetpedagógia másik nagy feladata a közösségteremtés, így a fesztiválokon a szakmai programok mellett családi programok is létrejönnek.

A gálaesten Jeszenszky Endre-díj a Táncművészetért elismerésben részesül Frenák Pál művészeti vezető, koreográfus, míg Szalay Tamás táncpedagógus, koreográfus Jeszenszky Endre-díj a Táncoktatásért kitüntetést érdemelte ki. Életmű-díjat vehet át Galambos Tibor táncművész-koreográfus, táncpedagógus, a Fészek Művészklub igazgató-főtitkára, a Magyar Táncművészetért Alapítvány elnöke. Táncművészetért-díjat ítéltek oda Uhrik Dóra táncművésznek, balettpedagógusnak, a Pécsi Balett igazgatójának, míg a Táncoktatásért-díjat Sum Anikó táncpedagógus kapja. Szarvas Szilvia táncpedagógus modern-kortárs táncpedagógiai nívódíjat, Pétery Melinda táncpedagógus klasszikus balett táncpedagógusi nívódíjat vehet át.

A Jeszenszky Endre-díjjal, amely jelenleg a szövetség legrangosabb kitüntetése, olyan professzionális táncművészeket, koreográfusokat és táncpedagógusokat ismernek el, akik méltók Jeszenszky Endre koreográfus, balettmester munkásságához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.