Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok volt a panasz, lépett a felügyelet

Sok volt a panasz, lépett a felügyelet

Nem lehet éjszaka vagy hétvégén hívogatni az adósokat és a főnökön keresztül sem üzenni nekik – az adósok érdekeinek fokozottabb védelme érdekében ajánlást adott ki a PSZÁF a pénzügyi intézmények számára.

Az ajánlással a felügyelet az intézményeket és az adósokat is segíteni akarja, hogy a megfelelő információk birtokában járjanak el tartozásaik rendezése során. Az ajánlás nem vonatkozik a behajtó cégekre. A felügyelet erősíteni kívánja a tisztességes és együttműködő magatartást az intézmények részéről. Az ajánlás elvárásait ez év május elsejétől kell alkalmazni - számolt be róla a Gazdasági Rádió.

A PSZÁF szerdán tartott sajtótájékoztatót, Kolozsi Sándor elmondta: a PSZÁF ajánlása azokra a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozik, amelyek pénzügyi szolgáltatásból eredő követelést kezelnek saját jogon vagy megbízás alapján, vagy pedig ilyen követelést vásároltak.

Kiemelte: az eladósodottság, a tartozások késedelmes fizetése napjainkra társadalmi problémává vált, a 90 napon túl késedelmesen fizetett hitelek aránya a 2012. december végi adatok alapján már az összhitel-állományon belül 27 százalékot tett ki.

Czajlik István, a PSZÁF szakreferense jelezte: az adósoktól a felügyelethez számos beadvány érkezett azzal kapcsolatban, hogy a különböző követeléskezelők leveleken, sms-eseken keresztül, illetve gyakori telefonhívásokkal igyekeztek rájuk nyomást gyakorolni a tartozásaik visszafizetésével kapcsolatban.

Elmondta: a felügyelet ajánlásai arra irányulnak leginkább, hogy az intézmények a késedelmesen fizetett tartozásokról pontosan informálják az adósokat. Így részletezzék a tartozásuk tőke-, kamat-, késedelmi kamat-, és díjrészét, az adósokkal közöljék az esetleges áthidaló megoldásokat, de semmiképp ne tanúsítsanak félrevezető, illetve agresszív magatartást az adóssal szemben.

Elmondta: a főhatóság például az ajánlásban előírja, hogy hétköznapokon csak 8-20 óra között, vagy szombat délelőtt vegyék fel a kapcsolatot az adóssal, (szerződésenként legfeljebb heti három alkalommal), és az eljáró ügyintézők minden alkalommal egyértelműen azonosítsák magukat, illetve az intézményt, amelyet képviselnek.

Hozzátette: alapvető követelmény, hogy a követeléskezelők védjék az adós személyiségi jogait, a tartozására vonatkozó, banktitoknak minősülő adatait, arról harmadik személyt, például szomszédot vagy munkatársat semmiképp ne tájékoztassanak.

Kérdésekre a szakemberek elmondták: az ajánlásokat a jövőben várhatóan jogszabályba foglalják. Kolozsi Sándor hozzátette: a PSZÁF 2013-as vizsgálati tervében szerepel az ajánlás alkalmazásának vizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk