Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Skót függetlenség - valóság vagy rémálom?

Skót függetlenség - valóság vagy rémálom?

'Út az igazságosabb, virágzó Skócia megteremtése felé' - e szavakkal jellemezte Alex Salmond skót miniszterelnök, egy 670 oldalas könyvben azt, hogy a skót kormány milyennek képzeli el a független Skóciát. „Fantáziavilág' - így jellemezte az egyik legtekintélyesebb skót politikus, a brit unió egyben tartásáért kampányoló Alistair Darling azokat az elképzeléseket, amelyeket a skót kormány tett közzé.

Jövőre szavaznak a lehetséges elszakadásról a skótok. A referendum éve jelképes. Jövőre lesz ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314-ben, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó sokszoros túlerőben lévő haderejére. Ezt a győzelmet a skót történetírás az angol hódítási kísérletek ellen folytatott háborúk legnagyobb skót katonai diadalaként tartja számon. Más kérdés, hogy a végső siker persze az angoloké lett, és a két királyság végül egyesült.

Skócia esetleges elszakadása napjainkban ugyanakkor rendkívül bonyolultnak tűnik, és persze kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Az azonnal felmerülő legfontosabb problémák egyike az, hogy Skócia saját jogán azonnal EU-taggá válhat-e. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso már tavaly jelezte, hogy ez nem feltétlenül magától értetődő. Skócia elszakadása esetén teljes nemzetközi határőrizeti rendszert kellene kiépíteni a skót-angol határon. Ha még ez nem lenne elég, a független Skócia nem akarna a területén nukleáris fegyvereket, viszont a brit atom-tengeralattjárók skót kikötőkben állomásoznak.

Felmerül az a szintén milliárdokban mérhető kérdés, hogy kié legyen az északi-tengeri olaj. Ja, és persze még az sem tisztázott, hogy Skócia milyen pénznemet használna, és természetesen a Bank of England monetáris tűzereje sem lenne ott a hátuk mögött. Állítólag az elszakadás hívei egyelőre nincsenek többségben Skóciában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése