Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 11. 06:38, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Árrobbanás a Győr-Moson-Sopron megyei gyümölcspiacon? Külföldi felvásárlás

Árrobbanás a Győr-Moson-Sopron megyei gyümölcspiacon? Külföldi felvásárlás

A szüret ugyan még messze van, a nyugat-dunántúli termelőknek azonban kilogrammonként már most két eurót ígérnek a jó minőségű gyümölcsökért.

A hvg.hu által megkérdezett termelők szerint az áremelkedés nemcsak a tavalyi és az idei kedvezőtlen időjárással magyarázható, a nyersen ritkán fogyasztott gyümölcs ugyanis egyre keresettebb alapanyag, nemcsak Nyugat-Európában, de már Magyarországon.

Az osztrák, német, francia és olasz cukrászok, illetve édesipari gyártók évente soktonnányit használnak belőle, de a hazai pálinkafőzők körében is egyre népszerűbb. A feldolgozók tavaly 450-500 forintot fizettek egy kilogramm jobb minőségű birsalmáért, a jelentős ültetvényekkel rendelkező Burgenlandban azonban ennek két-, két és félszerese volt a felvásárlási ár.

A hazai termőterület a kereslet ugrásszerű növekedésével párhuzamosan két-három éve kezdett gyarapodni, az új ültetvények többsége azonban még nem fordult termőre. Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében egyre többen osztrák, német és olasz felvásárlókkal kötnek szerződést, de az sem ritka, hogy a nyugati tulajdonos a saját kertjében hoz létre ültetvényt. Birstermelők szerint a legnagyobb gondot tavaly és idén is az időjárás okozta, illetve okozza, az már most biztos, hogy a várt és leszerződött mennyiségnek többen a legjobb esetben is csupán a kétharmadát tudják majd produkálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.