Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 08. 15:41, kedd | PR
Forrás: (x)

Röviden az autópálya matrica átírásról

Röviden az autópálya matrica átírásról

Ha bármilyen okból szükségünk van érvényes matricánk átírására, azt minimális ügyintézéssel, illetve egy kisebb összegű szolgáltatási díj megfizetésével könnyedén elintézhetjük.

Cikkünkből kiderül hol, hogyan, milyen dokumentumok bemutatásával hajthatjuk végre a műveletet.

Mindenekelőtt szögezzük le, az autópálya matricák átírásában kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató az illetékes, melynek ügyfélszolgálatai országszerte elérhetők. Az ügyintézés nem bonyolult, bár néhány dokumentumot magunkkal kell vinnünk. Az autópálya matrica átírás lépései tehát a következők: dokumentumok összegyűjtése, időpontfoglalás, ügyintézés, a szolgáltatási díj megfizetése. Máris kész az autópálya matrica átírás!

Az átírás díja

Ha a magyar útdíjköteles utakra (autópályákra, gyorsforgalmi szakaszokra) érvényes jogosultságunkat valami oknál fogva át kell íratnunk, érdemes tudni, valamennyi, matricával kapcsolatos ügyintézésért szolgáltatási díjat kell fizetni. Ennek összege 1 470 Ft − megfizetésére a matrica átíratása, a rendszám, illetve a díjkategória módosítása esetén egyaránt szükséges.

Az átíráshoz szükséges dokumentumok

Ha a matricát egyikről másik, saját járművünkre szeretnénk átíratni (melyeknek tulajdonosai és/vagy üzembentartói vagyunk), akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az útdíjhasználat megváltását igazoló, eredeti ellenőrző szelvényt, valamint a két érintett gépjármű forgalmi engedélyét kell bemutatnunk.

Az érvényes matricával rendelkező gépjármű eladása után az úthasználati jogosultság átkérhető másik, szintén saját tulajdonú autóra. Ehhez a matrica ellenőrző szelvényét, az új jármű forgalmi engedélyét, a régi jármű eladását igazoló okiratot vigyük magunkkal.

Rendszámcsere esetén, azaz ha sem a gépjármű, sem az üzembentartó nem változik, az új forgalmi engedélyen túl csak azt kell igazolnunk, hogy a rendszámcsere valóban megtörtént.

Az eljárási díj a rendszám elíráskor megemelkedhet. Ha vásárláskor elírjuk a rendszámot, akkor legfeljebb 3 karakter eltérésig van lehetőség az átírásra. Az eljárás díja ilyenkor karakterenként 1470 Ft. Az ügyintézéshez a forgalmi engedélyt és a matricavásárlás ellenőrző szelvényét vigyük magunkkal.

Mennyibe kerülnek itthon a matricák?

Magyarországon idén a következő díjakkal számolhatsz. Mivel már kijött a jövő évi autópályamatrica árakat rögzítő jogszabály (a 19/2022. (IX. 19.) TIM rendelet), már tudjuk, 2023-ban mennyiért vásárolhatjuk mega számunkra legmegfelelőbb úthasználati jogosultságot. Amint látszik, az árak inflációkövető módon emelkedtek. Az alábbi táblábaztban már az általános forgalmiadóval (vagyis az Áfával) terhelt, bruttó árakat gyűjtöttük öszse.

2022-es autópálya matrica árak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről