Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 15. 12:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ritkaság a nemzeti filharmonikusok martonvásári Beethoven-estjén

Ritkaság a nemzeti filharmonikusok martonvásári Beethoven-estjén

Zenetörténeti ritkaság, A dicsőséges pillanat című kantáta hangzik el Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok hagyományos martonvásári Beethoven-sorozatának első estjén szombaton.

A Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Gyermekkórus (karigazgató: Thész Gabriella), valamint szólisták szólaltatják meg a darabot - közölte az MTI-vel Bukta Julianna sajtómenedzser.
A művet a Bécsi Kongresszusra (1814-15) összesereglő európai uralkodók (illetve képviselőik) tiszteletére rendelte Bécs városa. A zenekarra, kórusra és négy énekszólistára komponált mű hat tételből áll. A szólisták az úgynevezett hódolati kantáta hagyományának megfelelően allegorikus alakokat jelenítenek meg: az első szoprán (Szabóki Tünde) Bécs városát, a második szoprán (Csereklyei Andrea) a Jósnőt, a tenor (Horváth István) a Géniuszt, a basszus (Cser Krisztián) pedig A népek vezérét.
A kantáta szövegét Aloys Weissenbach (l766-1821) költő és orvos, a salzburgi orvosi egyetem professzora írta. Beethoven zenéje tökéletesen az alkalomhoz illő: szándékoltan hatásvadász, könnyen, érthetően közvetíti a szöveg mondanivalóját.
A szombati koncert nyitó darabja a Fidelio című operához írt, de ma már legtöbbször a II. felvonás közzenéjeként megszólaló III. Leonóra-nyitány lesz. Népszerűségének oka, hogy jóval több mint egyszerű bevezető zene: sűrített módon, szimfonikus formába öntve az egész opera eszmei üzenetét magában foglalja.
Majd az ismert zongoraművész házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső kisebbik fia, Ránki Fülöp játssza a B-dúr zongoraversenyt. A találkozás érdekessége, hogy Beethoven is körülbelül annyi idősen komponálta a mű első vázlatait, mint amennyi most az 1995-ben született fiatal muzsikus, aki már három-négy évesen nagy érdeklődést mutatott a zongorázás iránt és magától kezdett hallás után játszani.
Július 27-én a Coriolan-nyitány, az I. (C-dúr) szimfónia és a C-dúr (kismartoni) mise hallható a kastélykertben. Ezt a hangversenyt Antal Mátyás vezényli, közreműködik Korondi Anna (szoprán), Schöck Atala (mezzoszoprán), Alessandro Codeluppi (tenor), Blazsó Domonkos (basszus) és a Nemzeti Énekkar.
Augusztus 3-án a VIII. és az V. (Sors) szimfónia szólal meg Vásáry Tamás vezényletével, az F-dúr és G-dúr románcot Kokas Katalin (hegedű) játssza.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje, az Állami Hangversenyzenekar 1958. június 22-én adta az első hangversenyt a Brunszvik-család egykori rezidenciáján, a martonvásári kastély parkjában Beethoven szobrának leleplezése alkalmából. A hagyomány ma is él: a különleges környezetben három koncert várja a zenebarátokat, teret adva pályakezdő fiatal művészeknek is.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során