Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 11. 10:07, szerda | Helyi
Forrás: Hansági Múzeum

Régészet napja a Hansági Múzeumban - A történelem testközelből

Régészet napja a Hansági Múzeumban - A történelem testközelből

A programsorozat egy izgalmas korszakot idéz meg, a római birodalom végnapjait, amikor új, barbár népek tűntek fel a történelem színpadán s a római légiók vad germán törzsekkel csaptak össze.

Különleges vállalkozásba fogott a Hansági Múzeum: életre kelti és testközelbe hozza a történelmet mindazoknak, akik szeptember 14-én 15:00 órától ellátogatnak a régészet napi rendezvényekre. A programsorozat egy izgalmas korszakot idéz meg, a római birodalom végnapjait, amikor új népek tűntek fel a történelem színpadán s a római légiók vad germán törzsekkel csaptak össze.

E másfél ezer évvel ezelőtti világ emlékei a múzeumi kiállítás féltett kincsei. A római erőd, Ad Flexum s a környező villák gazdag leletei a római civilizáció fejlettségét jelzik töredékességükben is. Az új, „barbár” germánok másfajta kultúrájának gazdagságát olyan pompás tárgyak jelzik, mint a gránátberakásos színarany övcsatok, a lófejjel díszített faragott csontfésű vagy az az Európa-hírű fibulapár, amelyre langobard tulajdonosa rúnaírással véste rá nevét. E remekdarabok üvegfalak mögött, eredeti szerepüket elveszítve egy letűnt s távoli kor holt tárgyaiként pihennek a vitrinekben. A kísérleti régészet azonban életet lehel a rozsdaette fegyverekbe ugyanúgy, miként a mindennapok egyszerű tárgyaiba. A pontos és hiteles, eredeti technológiával készített darabokat a látogatók is kezükbe vehetik, magukra ölthetik és kipróbálhatják. Segítségükkel kiderül, hogy miként forgatták a kardot a római légiósok, milyen sebeket ejtettek a germán lándzsák, miként viselték a fibulákat, és hogyan készítették edényeiket a langobardok.

A gazdag program bepillantást enged a korszerű régészet munkamódszerébe, megismerhetjük a kiállítás római és germán leleteit s részt vehetnek az érdeklődők élő történelemórákon is. Magukra ölthetik a korabeli fegyvereket s ruhákat, agyagkorsót készíthetnek, s figyelhetik, miként születnek meg a tűzből a míves ékszerek. Bepillantást nyerhetnek a XXI. századi régészetbe is a légifotózások során hasznát hexakopter bemutatója révén. A rendezvény leglátványosabb attrakciója az a csatarekonstrukció, amelyben római légiósok küzdenek meg barbár germán harcosokkal. Az ütközetben a Legio Leonum Valentiniani Késő Római Hagyományőrző Csoport és a Norde Gard – Északi Gárda hagyományőrző csapat vesz részt, akik nagy gonddal, minden apró részletre kiterjedő hitelességgel idézik meg a korabeli fegyvereket és hadviselést.
A Régészet Napja igazi családi program, amely élményt nyújt minden korosztálynak.

Mosonmagyaróvár, 2013. szeptember 14.

A kísérleti régészet segítségével igazi élménnyé válik a történelem, ahol minden kézbe vehető és kipróbálható.

Program:

15:00
Cselley-ház (Mosonmagyaróvár, Fő út 19.):
Ásó, ecset, hexakopter – Régészet a XXI. században c. kiállítás megnyitója
köszöntőt mond: Dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár Város Polgármestere, országgyűlési képviselő
a kiállítást megnyitja: Dr. Tomka Péter régész

15:30-16:00:
Legio Leonum Valentiniani és a Norde Gard – Északi Gárda hagyományőrző csapatok felvonulása a Magyar utcán

16:00-17:00
Bolyai (kis) Iskola sportpályája (Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 6.):
római és germán fegyverbemutató
alaki gyakorlatok
római-germán csatarekonstrukció, résztvevők: Legio Leonum Valentiniani és a Norde Gard – Északi Gárda

16:00-19.00
Mosonvármegyei Múzeum és múzeumkert

(Mosonmagyaróvár, Szent István út 1.):
tábori élőkép
kézműves bemutató és foglalkozás
Flavius Romanustól Arsipodáig – rómaiak és langobardok a Mosoni-síkságon. Takács Károly tárlatvezetése a római és népvándorlás kori kiállításban
római és germán haditechnikai- és fegyverbemutató
római és germán viselet bemutató
hexakopter bemutató és repülésszimulátor
élő történelemóra

A programok a rendezvény ideje alatt ingyenesen látogathatók.

További részletek itt: http://www.infomovar.hu/program/v:regeszet-napja-a-hansagi-muzeumban-a-tortenelem-testkozelbol-21-54/#.UjAlhNLwa6w

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.