Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 30. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rabok varrják az egyenruhát is

Rabok varrják az egyenruhát is

A büntetés-végrehajtás elítélteket foglalkoztató gazdasági társaságai tavaly mintegy 5,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a központi ellátásban. A büntetés végrehajtás gazdasági társaságai által készített termékek közül a ruházat iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet – mondta a Világgazdaságnak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A központi ellátásban megkötött szerződések 48 százaléka volt a ruházati termékekhez köthető, főként egyen-, munka- és fogvatartotti ruhákat rendeltek meg. Jelentős kereslet volt még az iroda-, konyha- és zárkabútorok, a lábbelik, a mosodai szolgáltatás, valamint a nyomtatványok, nyomdai szolgáltatások iránt.

A teljes körű fogvatartotti foglalkoztatás elérése érdekében a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet ellátási kötelezettségét (Központi Ellátó Szerv) kiterjesztették a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervekre, 2012-től az állami kórházakra, a szociális és a honvédelmi tárcához tartozó intézményekre. A költségvetési szerveknek 100 ezer forint felett a BVOP gazdasági társaságaitól kell beszerezniük bizonyos árukat, szolgáltatásokat egy listáról.

Ez a lista számtalan árut és szolgáltatást tartalmaz, szerepel rajta ágynemű, láthatósági mellény, taktikai öv, pizsama, málhazsák, spirálfüzet, madáretető, fejfa, zárkaajtó, bölcső, fekvenyomó pad. A szolgáltatások között van hulladékgazdálkodás, elektronikai hulladék begyűjtése, tereprendezés, szemétszedés, növényzetirtás is.

Az oktatásban a Klik egyes tankerületei gyűjtik össze a hozzájuk tartozó iskolák, intézmények ellátási igényeit. Főként iskolai bútort, háztartási- és egészségügyi papírtermékeket rendelnek. Tavaly tankerületektől nem érkezett jelentős megkeresés. Az egészségügyi intézmények leggyakrabban mosatási szolgáltatás, egészségügyi és műtős textília, ruházat, valamint háztartási- és egészségügyi papírtermékek beszerzése kapcsán fordulnak a büntetés-végrehajtáshoz.

Tavaly a központi ellátás teljesítésére 6,8 milliárdos értékű igényt jeleztek. A végül megkötött szerződések teljesítése 2013-ban meghaladta a nettó 5,5 milliárd forintot. 2013 végén a fogvatartottak létszáma közel 18 ezer fő volt (142 százalékos telítettség), a 12 ezer jogerős elítélt közül mintegy 3500-an dolgoztak a gazdasági társaságoknál, és majd ugyanennyien a börtönök fenntartásában (konyha, mosoda, karbantartás).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során