Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 22. 16:18, csütörtök | Belföld

Pro bono partneri találkozó

Pro bono partneri találkozó

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara (ÓE KGK) lesz a házigazdája Budapesten a pro bono nemzetközi programban résztvevő partnerek találkozójának szeptember 19-én és 20-án.

A BEESE pro bono projekt célja, hogy a résztvevő egyetemek, a hallgatók, az oktatók és a vállalati szakemberek irányításával szaktudásukkal támogassák az önkéntes szervezeteket, alapítványokat. A program résztvevői módszertani tanácsokat, hasznosítható tapasztalatokat adnak a kis és a közepes nonprofit szervezeteknek egy olyan világ felépítésére, ahol mindenki együttműködik a közjó érdekében, a mindenhol felmerülő társadalmi kihívások leküzdésében. A programban a madridi, a portói és a bolgár egyetem valamint egy-egy önkéntes szervezet vesz részt ezekből az országokból. Hozzájuk kapcsolódik a francia Pro Bono Lab laboratórium. Magyar részről az ÓE KGK mint egyetem és az Önkéntes Központ Alapítvány, (ÖKA), mint önkéntes alapítvány a részvevők - tájékoztatott Fodor Mónika a ÓE KGK dékánhelyettese.
Külföldön és itthon is ismert, hogy különböző cégek egyre többen kapcsolódnak be közösségi ügyekbe. Belátható, hogy egy cégnél, ahol sok a magasan képzett dolgozó, az ő munkaidejük jelentős anyagi értéket képvisel. Nem biztos tehát, hogy egy több diplomás szakember akkor a leghatékonyabb, ha fizikai munkájával segíti a rászorulókat. Speciális tudásukkal ezek az emberek hasznosabbak lehetnek közcélú ügyek megvalósításában.
Külföldön és a hazai környezetben is szükséges a fizikai munkával végzett önkéntes segítség. Elgondolkodtató azonban, hogyan lehetne a kerítés festés és a csákányozás, a lapátolás, a kőműves munkák mellett, hogy az együttműködésben nagyobb szerep jusson a a szaktudásnak. Könnyen kiszámolható, hogy milyen hozzáadott értéket jelent egy óra árok ásás vagy például egy óra kommunikációs illetve gazdasági- pénzügyi szaktanácsadás. Fontos ismerni azonban a civil szervezetek igényeit, felkészültségét. Tudni kell, hogy a fogadó oldalon milyen kérdések, nehézségek jelentkeznek. Minden cégnél meg lehet találni, hogy miért érdemes kipróbálniuk a pro domo programokat és hogyan tudnák ezeket a cég működésébe rendszerszerűen beépíteni. A pro bono projekt célja, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb jogi-, desing-, kommunikációs-, gazdasági-, pénzügyi szakmai tudáshoz jussanak a civil szervezetek.
- Bízunk abban, hogy Magyarországon is gyorsan elterjed és erősödni fog a pro bono kultúra. A szeptemberi partneri találkozó is ezt a célt szolgálja - mondta Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -