Városlista
2020. január 27, hétfő - Angelika

Hírek

2019. Augusztus 22. 16:18, csütörtök | Belföld

Pro bono partneri találkozó

Pro bono partneri találkozó

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara (ÓE KGK) lesz a házigazdája Budapesten a pro bono nemzetközi programban résztvevő partnerek találkozójának szeptember 19-én és 20-án.

A BEESE pro bono projekt célja, hogy a résztvevő egyetemek, a hallgatók, az oktatók és a vállalati szakemberek irányításával szaktudásukkal támogassák az önkéntes szervezeteket, alapítványokat. A program résztvevői módszertani tanácsokat, hasznosítható tapasztalatokat adnak a kis és a közepes nonprofit szervezeteknek egy olyan világ felépítésére, ahol mindenki együttműködik a közjó érdekében, a mindenhol felmerülő társadalmi kihívások leküzdésében. A programban a madridi, a portói és a bolgár egyetem valamint egy-egy önkéntes szervezet vesz részt ezekből az országokból. Hozzájuk kapcsolódik a francia Pro Bono Lab laboratórium. Magyar részről az ÓE KGK mint egyetem és az Önkéntes Központ Alapítvány, (ÖKA), mint önkéntes alapítvány a részvevők - tájékoztatott Fodor Mónika a ÓE KGK dékánhelyettese.
Külföldön és itthon is ismert, hogy különböző cégek egyre többen kapcsolódnak be közösségi ügyekbe. Belátható, hogy egy cégnél, ahol sok a magasan képzett dolgozó, az ő munkaidejük jelentős anyagi értéket képvisel. Nem biztos tehát, hogy egy több diplomás szakember akkor a leghatékonyabb, ha fizikai munkájával segíti a rászorulókat. Speciális tudásukkal ezek az emberek hasznosabbak lehetnek közcélú ügyek megvalósításában.
Külföldön és a hazai környezetben is szükséges a fizikai munkával végzett önkéntes segítség. Elgondolkodtató azonban, hogyan lehetne a kerítés festés és a csákányozás, a lapátolás, a kőműves munkák mellett, hogy az együttműködésben nagyobb szerep jusson a a szaktudásnak. Könnyen kiszámolható, hogy milyen hozzáadott értéket jelent egy óra árok ásás vagy például egy óra kommunikációs illetve gazdasági- pénzügyi szaktanácsadás. Fontos ismerni azonban a civil szervezetek igényeit, felkészültségét. Tudni kell, hogy a fogadó oldalon milyen kérdések, nehézségek jelentkeznek. Minden cégnél meg lehet találni, hogy miért érdemes kipróbálniuk a pro domo programokat és hogyan tudnák ezeket a cég működésébe rendszerszerűen beépíteni. A pro bono projekt célja, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb jogi-, desing-, kommunikációs-, gazdasági-, pénzügyi szakmai tudáshoz jussanak a civil szervezetek.
- Bízunk abban, hogy Magyarországon is gyorsan elterjed és erősödni fog a pro bono kultúra. A szeptemberi partneri találkozó is ezt a célt szolgálja - mondta Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 27. 15:28, hétfő | Belföld

Átadták az új, digitális látványelemeket a gyulai várban

Mintegy 13 millió forintos forrásból fejlesztették a gyulai várban azt a három új digitális látványelemet, amelyet hivatalosan hétfőn adtak át a publikumnak.

2020. Január 27. 11:01, hétfő | Belföld

Két év múlva jöhet először gáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra

Először 2021 végén, 2022 elején jöhet gáz a Török Áramlat nevű gázvezetéken keresztül Magyarországra

2020. Január 27. 08:44, hétfő | Belföld

Több mint száz határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

124 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2020. Január 27. 05:03, hétfő | Belföld

Melegszik az idő a héten

Melegszik az idő a héten, a hétvégén helyenként 10 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.