Városlista
2020. augusztus 5, szerda - Krisztina

Hírek

2012. Április 04. 15:24, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill

Uniós segítséggel épül meg a hiányzó kerékpárút

Uniós segítséggel épül meg a hiányzó kerékpárút

2.161.545 eurós költségvetéssel 2012. december 31-ig megépül az EuroVelo 6 kerékpárút - Bezenye, Rajka, Dunacsúny és Oroszvár településeken - egy hiányzó magyarországi szakasza.

Az április 4-i projektnyitó rendezvényen felszólalt dr. Széles Sándor kormánymegbízott és dr. Nagy István országgyűlési képviselő is.


Az ünnepélyes nyitórendezvényen Kammerhofer Róbert, Bezenye polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket és fejezte ki köszönetét a projektben résztvevőknek. A projektet dr. Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is üdvözölte és gratulált a projektben érintett önkormányzatoknak. Beszédében méltatta azt az erőfeszítést, amellyel a települések a jövőt építik, ami a kerékpárút létesítésében is testet ölt.

Dr. Nagy István, országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere örömét fejezte ki az épülő kerékpárúttal kapcsolatban, és hangsúlyozta az összefogás fontosságát. Az Inventio Consulting cégcsoport képviselője, a projekt menedzsmentje nevében elmondta, hogy az új kerékpárút egy régóta hiányzó szakaszt pótol Mosonmagyaróvár és a szlovák oldal között az EuroVelo részeként.

Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárút Hálózat az Európai Kerékpáros Szövetség terve 12 hosszú távú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására. Ezen utak teljes hossza több mint 60.000 km.

Az EuroVelo 6-os számú kerékpárútja az Atlanti-óceántól, a franciaországi Nantes városából indul és a Fekete Tengerig, Constantáig tart. Útja során kelet felé átszeli Franciaországot, tovább fut a Bodeni-tóig Svájcban, majd a Dunát követve Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia és Bulgária érintésével megérkezik Romániába. A Duna torkolatánál, Constantában éri el a Fekete-tengert.

A most épülő 16,3 km-es kerékpárút Mosonmagyaróvár-Paprét és Bős-Pozsony között biztosítja majd a hiányzó összeköttetést az EuroVelo hálózatok által elvárt minőségi követelményeknek megfelelően. Ez a szakasz a Bécs-Budapest kerékpárút része lesz. A projekt során megépül 2 kerékpáros pihenő is biciklitárolóval, térképpel és pihenőbútorokkal. A magyar szakasz 8,7 km hosszú, ami a teljes költségvetés 77%-át teszi ki.


A projektmenedzser elmondta, hogy az építkezés teljes költségvetése 2.161.545,78 euró, melynek 85%-át európai uniós források biztosítják a „HUSK/0901/2.3.1/0242 Eurovelo 6 Bezenye, Rajka, Čunovo, Rusovce kerékpárút létesítése” című projekt keretében. Az összeg 10%-át állami források fedezik, az önkormányzatok önrésze mindössze 5%. A megvalósítás 2011. október 25-től 2012. december 31-ig tart.


A projekt alapkőletételére 2012. április 4-én 10:30-kor került sor a Bezenye-Paprét bekötőút mellett, ahol az új kerékpárút csatlakozni fog a már meglévő szakaszhoz. Ezen a napon kezdődnek meg a projekt kivitelezési munkái is, a kerékpárút pedig várhatóan szeptember 7-re készül el. A Szigetköz közvetlen szomszédságában épülő bicikliút a várakozások szerint tovább növeli majd a térség turisztikai vonzerejét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 08:17, kedd | Helyi

Közlekedés a Lajta-hídon

Meghosszabbították a lezárást.

2020. Július 07. 08:16, kedd | Helyi

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

2020. Július 04. 14:55, szombat | Helyi

Kiütötte az MTE a Pápát

A Credobus Mosonmagyaróvár második edzőmérkőzését játszotta ezen a héten.

2020. Július 03. 12:43, péntek | Helyi

Virágosíts Mosonmagyaróvár!

Aki a virágot szereti, jelentkezzen!