Városlista
2021. február 27, szombat - Ákos, Bátor

Hírek

2021. Január 21. 08:13, csütörtök | Helyi

Sokkal drágábban kínálják az ingatlanokat, mint öt évvel ezelőtt

Sokkal drágábban kínálják az ingatlanokat, mint öt évvel ezelőtt

Az Ingatlennet.hu Mosonmagyaróvár lakóingatlan-típusainak (téglalakások, panellakások, családi házak) átlagos árait vizsgálta meg 2016 decemberétől egészen 2020 decemberéig.

Korábban már bemutatták hogyan változtak az átlagárak a tavalyi év során, ekkor kiderült, milyen nagy differenciát fedezhetünk fel a lakóingatlan típusok között. Elmondható, hogy rövid és hosszabb távon is a téglalakásokért kérnek a legtöbbet.

Az elmúlt években szinte folyamatos áremelkedés szemtanúi lehettünk országos szinten, nem volt ez máshogy Mosonmagyaróvár területén sem. A 2019-es év végén már az ingatlanpiaci lufi kidurranásáról beszéltek a szakértők, a tavalyi év során pedig a koronavírus-járvány nyomta rá bélyegét a hazai ingatlanpiacra.

Az elmúlt öt évben a téglalakások voltak a legdrágábbak
2016 decemberében még 316 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a tégla építésű lakásokat. Ezt követően folyamatos áremelkedés szemtanúi lehettünk, hiszen két évvel később az átlagárak már 416 ezer forintra voltak tehetőek négyzetméterenként, majd a tavalyi évet már 474 ezer Ft/m2-rel zárták a mosonmagyaróvári téglalakások. Ennek köszönhetően az öt év során közel ötven százalékkal lettek drágábbak az eladó téglalakások városunkban.

A családi házak sem olcsók
A családi házakhoz is jóval magasabb áron juthatunk hozzá manapság, mint öt évvel ezelőtt. 2016 decemberében például még 305 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra, 2018 decemberében már 368 ezer forintért kínálták négyzetméterenként a mosonmagyaróvári házakat. Tavaly decemberben pedig több mint negyven százalékkal drágábban hirdették a mosonmagyaróvári házakat az öt évvel korábbi árakhoz képest.


A panellakások ára igen változatosan alakult
Öt évvel ezelőtt közel 293 ezer forintos átlagáron kínálták a panel építésű ingatlanokat Mosonmagyaróváron. 2017-re minimálisan csökkentek az átlagárak, majd egy év alatt ugrásszerűen megemelkedett 2018 decemberére az átlagos árfekvés, így elérve a 400 ezer Ft/m2-t. Ezt követően újra csökkenő tendencia volt tapasztalható, ennek köszönhetően 2020 decemberére az átlagárak 371 ezer Ft/m2-re voltak tehetők. Ha példaként egy 50 négyzetméteres panellakást vennénk, akkor jól láthatnánk, hogy amit 2016-ban még 14,6 millió forintért vehettünk meg, azt napjainkban már 18,5 millió forintért kínálják.


Több lakást építettek a megyében, mégis csökken az építési kedv
A KSH kiadványából is megtudhatjuk, hogy 2020. I–III. negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében 16 százalékkal nőtt az épített lakások száma a 2019-es év azonos időszakához képest. Összesen 1869 lakást vettek használatba, 46 százalékuk községekben, 32 százalékuk a megyeszékhelyen, 21 százalékuk kisebb városokban épült. A tulajdonosoknak pedig több mint fele természetes személy volt.


Ennek ellenére az országos tendenciával párhuzamosan a megyében is számottevően csökkent a jövőbeni lakásépítési kedv. A tavaly kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 44 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához mérten.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 12:15, péntek | Helyi

Nincsenek lezárt játszóterek, csak javításra váró játékok

Szalaggal zártak le néhány játékot a város valamennyi játszóterén, ez azonban nem a járványhelyzet miatt volt szükséges, hanem a karbantartási munkák miatt.

2021. Február 25. 15:03, csütörtök | Helyi

A Magyar Közút Zrt. újítja fel a körforgalom útját

Idén a tervek szerint kijavítják a kátyúkat és új aszfaltot kap a Levél felőli behajtónál található körforgalom, az 1-es főúton.

2021. Február 25. 12:06, csütörtök | Helyi

Március 15-ig maradnak a korlátozások

Március 15-ig maradnak a jelenleg fennálló járványügyi korlátozások - ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón.

2021. Február 24. 18:08, szerda | Helyi

A nők helyzetén segítettek

Befejeződött a Flesch Károly Nonprofit Kft. „Együtt a nőkért a családban és a munkahelyen Mosonmagyaróvár térségében” elnevezésű projektje.