Városlista
2021. február 27, szombat - Ákos, Bátor

Hírek

2021. Január 21. 09:27, csütörtök | Helyi

Közösségépítés a gasztronómián keresztül

Közösségépítés a gasztronómián keresztül

Ismét a gasztronómiáé és a kulturális programoké volt a főszerep 2020. július 24. és 26. között Mosonmagyaróváron, a Vár-tónál, a Szigetköz Piknik – Food Truck Show keretein belül.

A projekt - amelynek részeként a fesztivál is megvalósult - elsődleges célja: helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztési megoldások kialakítása, elterjesztése, népszerűsítése kisközösségekben, helyi hagyományokra épülő gasztronómia területén kézműves (népi) mesterségek újra tanítása a kulturális intézmények, a civilek, a kézműves mesterek és a vállalkozások együttműködésének keretében a gasztronómia eszközével. Ezen elsődleges céllal a tehetséggondozás megerősítését is elősegítették a szervezők, mely a kulturális értékeken alapuló helyi gazdasági közösségek fejlődését is előmozdítja, így lehetővé téve Mosonmagyaróváron a fenntartható város imázsának és koncepciójának erősítését. A környezeti fenntarthatóság mellett lényeges szempont a társadalmi fenntarthatóság is, ez pedig megköveteli a helyi identitás erősítését, a befogadást-felzárkóztatást, valamint a fiatalokat, mint a város jövőbeli aktív generációit célzó tevékenységeket. A projekt keretében 2 olyan rendezvényt valósult meg, melyek központjában a gasztronómia állt, a hagyományőrzés, a térségre jellemző hagyományos ételek bemutatása, kiegészítve helyi kézműves mesterségekkel. A projekt a fiatal generáció identitását erősítette a hagyományőrző ételek megismertetésével, célja a helyi közösségek összekovácsolása és a saját környezetének jobb megértése volt. Az Alapítvány célkitűzése: segítségnyújtás adása, a felnövekvő ifjúság lokálpatriótává nevelésében. Az Alapítvány a pályázati úton elnyert összeget előadásokra, kóstolók bemutatására, kulturális-gasztronómiai rendezvények szervezésére fordította, amelybe a fiatal generációt a szórakoztatásán keresztül vonta be.

A program „VirágzÓvár: közösségépítő kezdeményezések megvalósítása” című TOP-7.1.1-16-H-006-3 kódszámú felhívás keretében „Közösségépítés a gasztronómián keresztül” projekt címmel benyújtott pályázaton belül (projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01481) a Szigetköz Kulturális és Közéleti Alapítvány szervezésében valósult meg. A fesztivál az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az elnyert összeg 7 000 000 Ft.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 12:15, péntek | Helyi

Nincsenek lezárt játszóterek, csak javításra váró játékok

Szalaggal zártak le néhány játékot a város valamennyi játszóterén, ez azonban nem a járványhelyzet miatt volt szükséges, hanem a karbantartási munkák miatt.

2021. Február 25. 15:03, csütörtök | Helyi

A Magyar Közút Zrt. újítja fel a körforgalom útját

Idén a tervek szerint kijavítják a kátyúkat és új aszfaltot kap a Levél felőli behajtónál található körforgalom, az 1-es főúton.

2021. Február 25. 12:06, csütörtök | Helyi

Március 15-ig maradnak a korlátozások

Március 15-ig maradnak a jelenleg fennálló járványügyi korlátozások - ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón.

2021. Február 24. 18:08, szerda | Helyi

A nők helyzetén segítettek

Befejeződött a Flesch Károly Nonprofit Kft. „Együtt a nőkért a családban és a munkahelyen Mosonmagyaróvár térségében” elnevezésű projektje.