Hírek
2021. Január 21. 09:27, csütörtök | Helyi
Közösségépítés a gasztronómián keresztül
Ismét a gasztronómiáé és a kulturális programoké volt a főszerep 2020. július 24. és 26. között Mosonmagyaróváron, a Vár-tónál, a Szigetköz Piknik – Food Truck Show keretein belül.
A projekt - amelynek részeként a fesztivál is megvalósult - elsődleges célja: helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztési megoldások kialakítása, elterjesztése, népszerűsítése kisközösségekben, helyi hagyományokra épülő gasztronómia területén kézműves (népi) mesterségek újra tanítása a kulturális intézmények, a civilek, a kézműves mesterek és a vállalkozások együttműködésének keretében a gasztronómia eszközével. Ezen elsődleges céllal a tehetséggondozás megerősítését is elősegítették a szervezők, mely a kulturális értékeken alapuló helyi gazdasági közösségek fejlődését is előmozdítja, így lehetővé téve Mosonmagyaróváron a fenntartható város imázsának és koncepciójának erősítését. A környezeti fenntarthatóság mellett lényeges szempont a társadalmi fenntarthatóság is, ez pedig megköveteli a helyi identitás erősítését, a befogadást-felzárkóztatást, valamint a fiatalokat, mint a város jövőbeli aktív generációit célzó tevékenységeket. A projekt keretében 2 olyan rendezvényt valósult meg, melyek központjában a gasztronómia állt, a hagyományőrzés, a térségre jellemző hagyományos ételek bemutatása, kiegészítve helyi kézműves mesterségekkel. A projekt a fiatal generáció identitását erősítette a hagyományőrző ételek megismertetésével, célja a helyi közösségek összekovácsolása és a saját környezetének jobb megértése volt. Az Alapítvány célkitűzése: segítségnyújtás adása, a felnövekvő ifjúság lokálpatriótává nevelésében. Az Alapítvány a pályázati úton elnyert összeget előadásokra, kóstolók bemutatására, kulturális-gasztronómiai rendezvények szervezésére fordította, amelybe a fiatal generációt a szórakoztatásán keresztül vonta be.
A program „VirágzÓvár: közösségépítő kezdeményezések megvalósítása” című TOP-7.1.1-16-H-006-3 kódszámú felhívás keretében „Közösségépítés a gasztronómián keresztül” projekt címmel benyújtott pályázaton belül (projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01481) a Szigetköz Kulturális és Közéleti Alapítvány szervezésében valósult meg. A fesztivál az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az elnyert összeg 7 000 000 Ft.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Február 20. 11:51, kedd | Helyi
Mit kezdjünk veszteségeinkkel?
Igazi Barbara személyiségfejlesztő, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, integrál tanácsadó \"Mit kezdjünk veszteségeinkkel?\" című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban.
2024. Február 12. 12:09, hétfő | Helyi
Két könyv, egy életmű: Beszélgetés Deák Ernővel
Deák Ernő munkásságába nyerhetnek betekintést az érdeklődők február 21-én, szerdán 17 órától a Huszár Gál Városi Könyvtárban.
2024. Január 05. 14:52, péntek | Helyi
Festménykiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban
Varga Katalin kortárs festőművész festményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében 2024. január 12-én, pénteken 17 órától.
2024. Március 29. 08:29, péntek | Sport
Férfi kézilabda BL - Hétgólos előnyben a Veszprém a Szeged ellen
A Veszprém 37-30-ra nyert a Szeged otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, a negyeddöntőjébe jutásért zajló párharc csütörtöki, első mérkőzésén.