Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 16. 17:53, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Pénzügyi jogok biztosa: haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások a devizahitelekről!

Pénzügyi jogok biztosa: haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások a devizahitelekről!

A pénzügyi jogok biztosa azt kezdeményezi, hogy kilenc nap múlva kezdődjenek meg a háromoldalú tárgyalások a kilakoltatással fenyegetett 170 ezer devizahiteles család problémájának megoldásáról. Ezt Doubravszky György nyilatkozta az MTI Hírcentrumnak szombaton a Kossuth téren tartott tüntetésen.

A Parlament elé Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szervezett demonstrációt. A tüntetésre, amelyen az MTI Hírcentrum tudósítója szerint több mint ezren vettek részt, vidékről is érkeztek demonstrálók. Sokan nemzeti színű zászlót lengettek, néhányan transzparenst tartottak, amelyen a bankokat bírálták.
Doubravszky György megismételte: háromoldalú szakmai munkacsoport összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldására. Azt javasolja, hogy a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek három-három szakértője haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a felek mielőbb kölcsönös egyetértésen alapuló megállapodásra jussanak.
A biztos elsőként annak tisztázását javasolja, hogy devizahitel, vagy devizához között forinthitel sodorta kilátástalan helyzetbe az érintett adósokat.
Javasolja azt is, hogy a tárgyalások megkezdésével egy időben 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, s ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen.
A pénzügyi jogok biztosa a szombati tüntetésen úgy fogalmazott: a javaslatában, melyet meg is küldött a bankszövetségnek és a kormánynak, az szerepel, hogy két hét múlva, hétfőn üljenek asztalhoz, addig szavai szerint meg kell találni a minden fél által elfogadható szakembereket.
Hangsúlyozta: az érzelmeket félretéve, szakmai módon kell megvizsgálni a kérdést.
Reményei szerint őszre megtalálhatják a lehetséges megoldásokat. Hangsúlyozta: átfogó javaslat kell, mert szerinte az eddigi kormányzati megoldások, - amelyek bizonyos részproblémákat megoldottak - már nem elegendőek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország