Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 25. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: Premium Relations

Péntektől Csabai Kolbászfesztivál!

Péntektől Csabai Kolbászfesztivál!

Már csak pár nap, és ismét megnyitja kapuit a Csabai Kolbászfesztivál.

Hazánk egyik legnépszerűbb gasztrokulturális fesztiválja változatos programokkal várja az ország minden területéről érkező látogatóit 2011. október 28-31. között. Kolbászkészítő és főzőversenyek, disznótoros programok és neves fellépők − többek között a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Csík Zenekar, a Magna Cum Laude és a Parno Graszt – gondoskodnak a nagyszerű hangulatról.

A fesztivál egyik legjelentősebb eseménye a szombat délelőtti kolbászkészítő verseny (október 29-én 10.00-12.00 óra között), melyen több mint 500 csapat méri össze tudását. Október 30-án kerül sor a Krajcsó Pál kolbászkészítő emlékversenyre, a töltött káposzta főző versenyre, valamint az egyetemista gyúrásra. Az egyetemista kolbászgyúrás célja, hogy a fiatalok is megismerjék és továbbvigyék a hungarikumnak minősített csabai kolbász készítésének kultúráját – természetesen egy fergeteges bulival összekötve. A kolbászkészítő fiatalok jó hangulatáról a Suhancos pálinka gondoskodik: minden csapat egy üveg Suhancos pálinkát és a csapattagok 1-1 pólót kapnak ajándékba.

A négy nap során rengeteg gasztronómiai és kulturális esemény, valamint szakmai rendezvények várják a fesztivál résztvevőit. Részletes program a fesztivál honlapján (www.csabaikolbaszfesztival.hu) és Facebook oldalán (www.facebook.com/kolbaszfesztival) olvasható. A fesztivál programjai hajnali 2.00 óráig, október 31-én 20.00 óráig tartanak.

A belépőjegy ára 600 Ft. A belépés 6 éven aluliaknak és október 28-án, 30-án és 31-én 12.00 óráig, valamint a kolbászkészítő versenyen indulóknak szombaton egész nap ingyenes. A 4 napos bérlet 2000 Ft-os áron kapható, a Bónusz Brigádnál azonban fél áron, 2 fő részére 1990 Ft-ért vásárolható meg.

Hagyományosan a fesztivál utolsó napján október 31-én hétfőn Családi Nap lesz, 11.00 és 20.00 óra között a kolbász, hurka és cigánka 50%-os kedvezménnyel kapható.

Az idei rendezvény környezettudatosságra és szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzi látogatóit. Ezáltal lényegesen csökken a Kolbászfesztivál környezeti terhelése, mivel a képződő hulladékok 70-80%-ából új termék készül.

A Csabai Kolbászfesztiválon már a kezdetek óta megrendezésre kerül a szárazkolbászok versenye, melyen kistermelők és magánszemélyek is részt vehetnek. Ebben az évben összesen 66 vastagkolbászt neveztek, így a zsűrinek nem volt egyszerű dolga. A szakmai és társadalmi zsűrizést október 20-án tartották, a díjak átadására a Csabai Kolbászfesztivál megnyitóján, 2011. október 28-án 16.00 órakor kerül sor. A szárazkolbász versenyt idén a békéscsabai Zelenyánszkiné Csicsely Judit által készített kolbász nyerte.

„A legjobb kolbász licensze nemcsak gasztronómiai, hanem pénzügyi szempontból is érték: az eddigi tapasztalatok szerint a benevezett kistermelők üzleti eredményét pozitívan befolyásolja a versenyt övező szakmai és lakossági érdeklődés. A győztes kolbászok akár az üzletekben is megjelenhettek a “fesztivál kolbásza” néven.” – mondta Hégely Sándor fesztiváligazgató.

A fesztivál történetében először Disznó-szépségversenyre is sor kerül a Csabai Kolbászklubnak és néhány vállalkozó szellemű gazdának köszönhetően. A disznók fotóira a Facebook-on és a Csabai Kolbászfesztivál honlapján lehet szavazni. A győztes malac a jövő évi fesztivál hivatalos „arca” lesz.

Információk a fesztivál megközelíthetőségéről:

Autóval érkezőknek: A Gyulai út Sportcsarnok előtti szakasza lezárásra kerül. Parkolni a Sportcsarnok mögött és a Gyulai út kijelölt részein lehet.

Kerékpárral érkezőknek: A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és a főbejárat között kialakított Bringás Bázison kerékpármegőrzés és kerékpár-kölcsönzés várja az érdeklődőket.

Autóbusszal érkezőknek: A Körös Volán meghosszabbított helyi és helyközi járatokkal várja a fesztivál látogatóit. Az utolsó helyi járat éjjel 1.30-kor indul a Sportcsarnoktól az Autóbusz pályaudvarra. Hajnalban 2.00-ig közlekednek a helyközi járatok Békéscsabáról Gyulára, Dobozra, Békésre és Kondorosra.

Városnéző kisbusz is jár majd idegenvezetéssel.

Vonattal érkezőknek: A MÁV-START a Kolbászfesztiválra utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Békéscsabára a teljes árú 2. osztályú menetjegyek árából. Október 29-én mentesítő vonatok közlekednek Budapest és Békéscsaba, illetve Békéscsaba és Szolnok között.

Csabai Kolbászfesztivál. Töltsük együtt!

További információ:

facebook.com/kolbaszfesztival
www.csabaikolbaszfesztival.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.