Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 16. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Pályázattal próbálnak segíteni

Pályázattal próbálnak segíteni

Csaknem nyolc százalékkal nő a regisztrált munkanélküliek száma Baranyában azzal, hogy bezárja pécsi üzemét a Elcoteq.

Az elektrotechnikai eszközöket gyártó finn cégnél közvetlenül vagy közvetve dolgozó mintegy 2000 munkavállalón a Baranya Megyei Munkaügyi Központ Európai Uniós pályázattal próbál segíteni.

A partner vállalkozásokkal, az étkeztetést és szállítást végző cégekkel együtt Pécsett több mint 2000 munkahely szűnik meg azzal, hogy az Elcoteq csődbe ment. A gyár dolgozóival a hét közepén közölték: munkájukra a továbbiakban nincs szükség. A speciális szakterület miatt a munkavállalók elhelyezkedésére nincs sok esély, bár várhatóan a kínai Huawei, egy másik elektrotechnikai céggel közösen átveszi a dolgozók egy részét. „A Flextronics és a Huawei együttműködéséből van némi esély arra, hogy legalábbis az év végéig 100 kolléga elhelyezkedjen. Aztán az, hogy 2012-ben hogyan fog alakulni a gazdaság és a piac, ez nyilván annak a függvénye lesz, hogy még hány embert fognak oda felvenni” - mondta Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára.

A munkájukat elvesztett dolgozókon a megyei munkaügyi központ próbál segíteni. Ennek érdekében az Európai Unióhoz nyújtanak be pályázatot.

A támogatás elnyerésének feltétele, hogy a pályázó szervezet igazolja, a korábbi munkáltató nehéz anyagi helyzete a gazdasági válságra vezethető vissza. Az Elcoteq csődje pont emiatt következett be. „Ha szükséges átképeznénk őket, vagy vállalkozás indításához adnánk támogatást. Ha szükséges akkor utazási költségtérítést, tanácsadást biztosítanánk a számukra, ha szükséges akkor azoknak a munkáltatóknak adnánk támogatást, akik őket foglalkoztatni tudnánk” - fogalmazta meg Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ vezetője.

Baranya megyében jelenleg 27 ezer ember van állás nélkül, a munkanélküliségi ráta 15 százalék. Az Elcoteqes dolgozók utcára kerülése ezt az arányt, majdnem 8 százalékkal emelte meg. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni