Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2020. Október 15. 11:25, csütörtök | Helyi

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Idén ősztől a 7.-es fiúk is ingyenesen kaphatják meg a HPV-elleni védőoltást. Erről még szeptemberben döntött a kormány. Az oltás - mint a lányok esetében is - önkéntes és térítésmentes.

A méhnyakrák a 4. leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a világon, ha időben észreveszik azonban kezelhető. A humán papilloma vírus, vagyis röviden HPV a méhnyak felszíni sejtrétegébe bejutva idéz elő kóros átalakulásokat. A vírus azonban nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes, ezért a kormány úgy döntött ősztől a már nem csak a lányok, hanem a 7.-es fiúk is is ingyenes kaphatják meg a HPV elleni védőoltást.

– Az olyan kellemetlen betegségek ellen is véd az oltás, mint például a nemi szerven megjelenő szemölcsök. Jelentős szerepet játszanak a betegség átadásában is férfiak, illetve náluk is elég magas a daganatos megbetegedések halálozási száma – mondta el Dr. Bogdán Piroska a mosonmagyaróvári járás tisztifőorvosa.

Azok a fiúk, akik betöltötték a 12. életévüket, de még nem 15 évesek két részletben kapják meg a védőoltást, az elsőt októberben a másodikat pedig áprilisban. A védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók. Azok a fiúk, akik betöltötték a 12. életévüket és már elmúltak 15 évesek és 7. osztályba járnak, ők 3 részletben kapják meg az oltást. Az elsőt októberben, a másodikat decemberben, a harmadikat pedig áprilisban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 29. 11:19, csütörtök | Helyi

Szünetel a vízszolgáltatás

Szünetel a vízszolgáltatás november 2-án a Tímár utca teljes területén.

2020. Október 29. 11:10, csütörtök | Helyi

Hosszabb temetői nyitva tartás a hétvégén

Hosszabb ideig tartanak nyitva a mosonmagyaróvári temetők az ünnepek alatt.

2020. Október 29. 11:00, csütörtök | Helyi

Az OSE Lions II. ellen lépett pályára a Mogaac DSE

A Férfi NB II. nyugati csoportjának következő fordulójában, az OSE Lions II. ellen lépett pályára a Mogaac DSE idegenben.

2020. Október 29. 10:56, csütörtök | Helyi

Néma kiáltás - a rendőrség sokkoló kiállítása

“Néma kiáltás” nevet kapta az a kiállítás, melyet egy napra a mosonmagyaróváriak is megnézhettek a Flesch Központ előtt. Az 55 sziluett azokat az embereket szimbolizálja, akik tavaly vesztették életüket a megye útjain.