Városlista
2021. március 9, kedd - Franciska

Hírek

2021. Február 16. 18:03, kedd | Helyi

Összesen 136 millió forint támogatást kap a térség három nemzetiségi iskolája

Összesen 136 millió forint támogatást kap a térség három nemzetiségi iskolája

Kimle 48, Rajka 28, míg a Móra iskola 60 millió forintot kap intézményi felújításra, a nemzetiségi iskoláknak nyújtott támogatás keretében - ezt dr. Nagy István jelentette be kedd délután, a kimlei Csónakházban.

A támogatások elsődleges és legfontosabb célja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák megújulhassanak - ezt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondta el a bejelentésen. Mint fogalmazott, a Magyar Falu Programban 500 millió forintot különítettek el arra, hogy megújuljanak az intézmények, míg további hatvan iskolának 1 milliárd 350 millió forintot biztosít a kormány a megújulásra. Ez a mintegy két milliárd forintos támogatás egy újraindítási program, aminek keretében a gyermekeket a nemzetiségi iskolákban maradását erősítik, valamint a helyi vállalkozóknak is munkát biztosítanának.

A sajtótájékoztatón részt vett Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, az első támogatást 2016-ban kapták meg a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények, akkor ennek az összege 85 millió forint volt. Az elmúlt 5 évben összesen 4,3 milliárd forintot tudtak a fejlesztésekre fordítani, a legfontosabb cél pedig, hogy minden évben 5-6 iskolát teljes egészében felújítsanak. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a fejlesztési lehetőségekkel tizenöt éven belül, a nemzetiségi önkormányzatok fenntartása alatt lévő valamennyi intézmény teljes felújításon esik majd át, így a gyermekek is jobb körülmények között tanulhatnak.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a nemzetiségi iskoláknak óriási szerepük van napjainkban, hiszen erősítik az identitást, kultúrát közvetítenek, nyelvet tanítanak és kohéziót építenek a gyermekek között. Nagy István kiemelte, a kimle Nemzetiségi Általános Iskola a Magyar Falu Program keretében 48 millió forintot, míg a nemzetiségi keretből a rajkai Békefi Ernő Általános Iskola 28, a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola pedig 60 millió forintos támogatást kap, amit intézményi felújításra tudnak fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 08. 18:24, hétfő | Helyi

Hamarosan PCR tesztet is végez az Oxy-Mov Bt.

PCR típusú tesztelésre is lehetőség lesz március 11-től az Oxy-Mov Bt. mentőautójában.

2021. Március 05. 17:59, péntek | Helyi

Előzetes időpont után látogathatók a NAV ügyfélszolgálatai

Előzetes időpontfoglalás után fogadják az ügyfeleket a NAV központi ügyfélszolgálatain. Az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető.

2021. Március 04. 17:19, csütörtök | Helyi

Bezárnak az üzletek, az óvodák és az általános iskolák

Szigorít az intézkedéseken a kormány - jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2021. Március 04. 14:03, csütörtök | Helyi

Az alsónadrágjában is drog volt

Testvére nevével igazolta magát és bevallotta, hogy drogozott az a 26 éves mosonmagyaróvári férfi, akit Győrben, a 85-ös főút és az M1-es autópálya kereszteződésében lévő körforgalomnál állítottak meg a rendőrök.