Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 16. 18:03, kedd | Helyi

Összesen 136 millió forint támogatást kap a térség három nemzetiségi iskolája

Összesen 136 millió forint támogatást kap a térség három nemzetiségi iskolája

Kimle 48, Rajka 28, míg a Móra iskola 60 millió forintot kap intézményi felújításra, a nemzetiségi iskoláknak nyújtott támogatás keretében - ezt dr. Nagy István jelentette be kedd délután, a kimlei Csónakházban.

A támogatások elsődleges és legfontosabb célja, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolák megújulhassanak - ezt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondta el a bejelentésen. Mint fogalmazott, a Magyar Falu Programban 500 millió forintot különítettek el arra, hogy megújuljanak az intézmények, míg további hatvan iskolának 1 milliárd 350 millió forintot biztosít a kormány a megújulásra. Ez a mintegy két milliárd forintos támogatás egy újraindítási program, aminek keretében a gyermekeket a nemzetiségi iskolákban maradását erősítik, valamint a helyi vállalkozóknak is munkát biztosítanának.

A sajtótájékoztatón részt vett Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, az első támogatást 2016-ban kapták meg a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények, akkor ennek az összege 85 millió forint volt. Az elmúlt 5 évben összesen 4,3 milliárd forintot tudtak a fejlesztésekre fordítani, a legfontosabb cél pedig, hogy minden évben 5-6 iskolát teljes egészében felújítsanak. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a fejlesztési lehetőségekkel tizenöt éven belül, a nemzetiségi önkormányzatok fenntartása alatt lévő valamennyi intézmény teljes felújításon esik majd át, így a gyermekek is jobb körülmények között tanulhatnak.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a nemzetiségi iskoláknak óriási szerepük van napjainkban, hiszen erősítik az identitást, kultúrát közvetítenek, nyelvet tanítanak és kohéziót építenek a gyermekek között. Nagy István kiemelte, a kimle Nemzetiségi Általános Iskola a Magyar Falu Program keretében 48 millió forintot, míg a nemzetiségi keretből a rajkai Békefi Ernő Általános Iskola 28, a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola pedig 60 millió forintos támogatást kap, amit intézményi felújításra tudnak fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.