Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Február 17. 10:34, vasárnap | Helyi

Összefoglaló a FIÓK Ifjúsági Klub egy évéről

Összefoglaló a FIÓK Ifjúsági Klub egy évéről

Az Új Széchenyi Terv által 100%-ban támogatott „FIÓK Ifjúsági Klub” c. projekt nagy szakmai siker és fejlesztés volt a mosonmagyaróvári kistérség szociális alapszolgáltatásai viszonylatában is.

A Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ vezetője és munkatársai már évekkel ezelőtt kezdeményezték Mosonmagyaróváron egy fiataloknak szóló információs pont megvalósítását. Ebből mostanra egy az országban is egyedülálló, szakmailag is újszerű, komplex szolgáltatás fejlődött ki a projekt segítségével.

FIÓK Ifjúsági Klub néven nyert 100 %-os támogatottságú pályázatot Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Az ötlet, a pályázat összeállítása és a megvalósítása két intézmény szakembereinek együttes munkáját dicséri: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ és a Flesch Károly Nonprofit Kft.
Az eltelt egy év statisztikái szerint nyitvatartási időben átlagosan 30 fiatal van jelen a klubban. A projektben résztvevőszakemberekkel a fiataloknak jó a viszonyuk, problémáikkal napi szinten keresik őket. Folyamatosan segítenek az idejáró fiataloknak, és az érdeklődő szülőknek a mai kor kihívásaiban, mint például a tinédzserkori terhesség, a designer drogok, a kamaszkorral járó magatartás problémák, lakhatási és egyéb szociális problémák. Ebben a munkában segítségükre van a DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálata is.
Egy fiatal pár a FIÓK segítségével változtatott életvitelén, a fiú megbecsüli munkahelyét, sokat dolgozik, és tanulni szeretne, hogy leküzdje alacsony iskolai végzettségéből adódó hátrányait. Párja is dolgozik, pénzüket megfontoltan osztják be. Többen itt kaptak először megerősítést, bíztatást, odafigyelést, mely miatt folyamatosan vissza is járnak lelkesen, és többen önkéntesként is segítik a Klub munkáját. Több kezdeményezésben is részt vettek a Klub szakemberei, fiataljai például az „Aludj máskor” 24 órás vetélkedő, a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási projekt, a Karolina Kórház Gyermek Osztályának felújítása. Kitelepültek több városi és vidéki fesztiválra. Ahol ifjúsági klub működik, vagy IKSZT megvalósítók, felvették a kapcsolatot, felajánlották segítségüket. Jánossomorja és Dunasziget ifjúsága élt is ezzel a lehetőséggel. A forgalmi napló szerint, több mint ötezerszer látogatták a klub szolgáltatásait a fiatalok. Több mint hatszázan fordultak már meg rendszeresen. A látogatottság folyamatosan nő. Csak a rendezvényeken több mint négyezren vettek részt. Ez az adat azokat mutatja, akik a jelenléti ívet aláírták, ami önkéntes mindenki számára. Kiemelkedő eredmény, mondhatni várakozáson felüli, hogy az első év folyamán már több mint ötven fiatallal kötöttek a tanácsadók együttműködési megállapodást. Ez a fajta komplex és egyedi tanácsadói rendszer, melyet a résztvevő szakemberek alakítottak, dolgoztak ki elősegíti a hátrányos helyzetű fiatalok és hozzátartozóik társadalmi integrációját. Fontos itt megjegyezni, hogy bár a projekt indikátorai, és célközönsége a 12-29 éves korosztály, mégis minden hozzájuk forduló fiatalabb és idősebb érdeklődő is segítséget kapott, és kap. Működik már a szülőklub, a kortárssegítés és az álláskeresés. Eddig tizenöt együttműködési megállapodás jött létre oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel és egyéb intézményekkel, klubokkal.
A FIÓK Ifjúsági Klub szolgáltatásai hiányt pótoltak a mosonmagyaróvári kistérségben, a tanácsadói metódusa pedig országosan is egyedülállóan komplex. A szociális szakemberek a problémákat helyben, gyorsan tudják érzékelni és kezelni. Mindezzel segítve az alapszolgáltatások hatékony és kiemelkedően magas színvonalú működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.