Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Június 23. 15:26, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Összefogással felkészülni Európában az árvízi kockázatokra és megelőzésükre

Összefogással felkészülni Európában az árvízi kockázatokra és megelőzésükre

A győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) 392.000 Euró vissza nem térítendő támogatást nyert a „CEFRAME" (Central European Flood Risk Assessment and Management - Európai Árvízi Ko

A projekt előkészítése 2008 évben indult meg, a támogatás 2010. márciusában ítélték meg. Ezen alkalomból tartottak ma sajtótájékoztatót Mosonmagyaróváron, melynek a projektben érintett város díszterme adott otthont.

A sajtótájékoztató után 3 napos workshop veszi kezdetét, ahol a projektben érintett felek számára szakmai tapasztalatcserére nyílik lehetőség, továbbá kezdetét veszi egy olyan regionális stratégia kidolgozása, amely alapján a projekt eredményei megvalósíthatóak lesznek.

A pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alap 3.2 prioritásának (Természetes és ember okozta veszélyek kockázat- és hatáscsökkentése) támogatását élvezi, melynek előkészítésében összesen 9 partner vesz részt Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról.

A projekt célja, hogy kialakítsa az árvízi kockázatcsökkentés leghatékonyabb eszközrendszerét, valamint olyan nemzetközi beavatkozási terveket dolgozzon ki, amelyekkel az árvízi fenyegetettség minimálisra csökkenthető a Lajta folyó és ármentesített öblözeteinek térségében.

A projekt időhorizontja 2010-2013 évek, összköltsége 3,1 Millió Euró. Az Igazgatóság költségvetése a projektben 392.000 Euró. A projekt előkészítési szakaszában geodézia felmérés, töltés altalaj-feltárás, levonulás-hidraulikai számítások, numerikus modellezések és többfázisú tervezési munkák készülnek el.

Az Igazgatóság főként az osztrák partnerekkel közösen - és a további projektpartnerek tapasztalatait folyamatosan felhasználva - árvízi állapotok széles körű modellezését és értelmezését végzi el a Lajta folyóra és árvízi öblözeteire, lehatárolva és értékelve az esetleges elöntésekből következő károk nagyságát.

A projektben Magyarországon "Observer", azaz megfigyelő szervezetként érintett Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Bezenye és Levél település Önkormányzata is.

A 2010. áprilisától 2013. márciusig tartó időszakban az Európai Unió Árvízi Irányelvében (2007/60/EK) megfogalmazott követelményeknek megfelelően a Lajta folyó ármentesített magyarországi öblözeteire veszély- és kockázati térképek, valamint kockázatkezelési terv-javaslatok készülnek, továbbá az osztrák féllel történő együttműködésben megvalósul a Lajta folyó régóta hiányzó komplex hidrológiai tanulmányának elkészítése.

A veszélytérképek bemutatják a különböző valószínűségű árvízi események (pl. töltésszakadás, töltés meghágás stb.) esetén kialakuló vízborítottság területi határát, az elöntésből keletkező vízmélységeket és vízsebességeket. Ez képezi alapját a kockázati térképeknek, melyek az elöntéssel érintett területeken található ingatlanok, fontos közintézmények, közművek és egyéb értékek szempontjából adják meg az árvíz vagyoni kockázatát. A terv megmutatja, hogy hol szükséges/érdemes a beavatkozás, ezzel alapot teremt a beavatkozások elvégzésének tervezéséhez. A hidrológiai elemzés elvégzése az előrejelzés pontosítására termet lehetőséget, mellyel a védekezési munkálatok egyszerűbben tervezhetők, kiszámíthatók. Mindez az elérhető legmodernebb módszerekkel történik, mint például légi lézeres geodéziai felvétel, számítógépes modellezés, internet alapú lekérdezési rendszerek stb.

A hatékony nemzetközi terepi együttműködés céljára négynyelvű kifejezésszótár jön létre, továbbá összeállításra kerül egy nemzeti szabványokat és vízkárelhárítási stratégiákat összegző dokumentum is.

A területhasználat és érzékenység figyelembe vételével kárpotenciál meghatározására dolgoznak ki javaslatokat a partnerek, és egy nemzetközi, vízgyűjtő szemléletű akcióterv is készül a kockázatcsökkentésre.

A projekt során is ki fog derülni, hogy valójában az árvízvédelem egyben élőhely védelemi intézkedés is. Ez a projekt nem ad garanciát a tökéletes árvédelemre, azonban minden lehetséges megoldást kidolgoz a károk és azok bekövetkezésének csökkentésére. A lakosság árvízi veszélyérzetét tudatosítani kell, meg kell tanulnunk együtt élni az árvizekkel. Vész esetén a hatékony kommunikáció a kitelepítéseket és az értékmentést is segíti.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.