Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Július 28. 10:51, vasárnap | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Az ország teljes területén lévő erdőkre valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belüli területre- átmeneti időre- azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

2012. márciusában rendkívül magas volt az erdő és vegetációs, illetve kerti hulladék égetés miatt keletkezett tűzesetek száma. A szabad területi tüzek során országosan 95.814 hektár égett le, amelyből csak március 1. és április 10. között 45.523 hektár károsodott.

A tűzesetek számának növekedése indokolta 2013. január 25-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság megalakulását. A Bizottság tájékoztatókat ad ki elsősorban a lakosság részére az egyes élethelyzetekben követendő helyes magatartásról, így januárban a szén-monoxid mérgezés elkerülésére, februárban pedig a szabad területi tüzek elkerülése érdekében.

A tüzek keletkezési helye jellemzően az elhanyagolt, gondozatlan földterületeken volt, továbbterjedését a gondozott, kaszált területek határa nagy százalékban meggátolta. Gyakori ok a magas füves vegetáció, valamint az utak menti területek, árkok leégése mellett, az illegális szemétlerakók környezetében keletkezett tűzesetek.

A szabadtéri tűzesetek körülményeinek elemzése azt mutatja, hogy azokat túlnyomóan emberi felelőtlenség, gondatlanság okozta. A tettenérés, a bizonyítás azonban nehezen valósítható meg: a tüzet okozó a helyszínt gyorsan elhagyja és jellemzően tanúkat sem lehet találni.

Ezen események jellemzően, számszerűsíthető kárt nem okoznak, felszámolásának azonban a katasztrófavédelem számára jelentős költségekkel jár, 10.000 forinttól akár több millió forintig terjedhet.

A jobb idő beköszöntével, a kerti munkák alkalmával sor kerül a keretekben az elszáradt növényzet, gallyak, kerti hulladékok égetésére. Kérjük a lakosságot, hogy a kertekben az elszáradt növényzet égetése során körültekintően járjanak el, mindenekelőtt tájékozódjanak a település polgármesteri hivatalában, hogy milyen feltételek mellett és mikor lehet a településen növényi hulladékot égetni. Amennyiben a helyi rendelet lehetővé teszi a növényi hulladék égetését, gondoskodjanak a szükséges oltóeszközökről, ne hagyják a tüzet felügyelet nélkül, erős szél esetén pedig kerüljék a tűzgyújtást.

Növényi hulladék égetésekor a következőket kell figyelembe venni:

- Avar és kerti hulladék-égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

- Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

- Az égetés befejezése után a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles a tűzrakó átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.

- Az avar és kerti hulladék-égetés célját szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos és veszély esetén, vagy ha a tűzre már nincs szükség azt, azonnal el kell oltani.

- A parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. - meg kell szüntetni.

A fasorok, facsoportok védelmére az adottságoknak megfelelően, de legalább 6 méter széles – gaz, avar és kerti hulladéktól mentes – sávot kell biztosítani a tűzrakás környezetében.

Tilos tüzet rakni erős szélben. Az égetés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen, amely erdő, épület, éghető anyagok, közművek stb. felé viheti a képződött füstöt, szikrát.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 606. § (2) bekezdése értelmében a tervezett tarló, nád, gyep égetését az égetés megkezdése előtt legalább 24 órával írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az égetés végrehajtásához, azonban szükséges az illetékes erdészeti igazgatóságok, természetvédelmi hatóságok engedélye!

A közúton és vasúton utazók ne dobjanak ki égő cigarettacsikket és dohányneműt a jármű ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.

A kirándulók figyelmét felhívjuk, hogy az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben el kell oltani.

Az árokparton, utak mentén, erdőkben okozott tüzekkel nemcsak a környezetet, hanem a közlekedés biztonságát is veszélyeztetjük. A megfelelő óvintézkedések megtartásával, felelősségteljes magatartással elkerülhetők a káros és veszélyes tűzestek, valamint a természeti értékek hanyagság, felelőtlenség miatti értelmetlen pusztulása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.